Vi träffar Björbos Guldbaggevinnare

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare i år vann Malin Levanon en guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll. Chocken har nu lagt sig men lyckan är kvar.

Malin Levanon från Björbo gav tidigare i år ett oförglömligt tacktal där hon fullständigt strålade av lycka över vinsten av en Guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll i filmen ”Tjuvheder”. När vi träffar henne i Ängsholns folkpark i Gagnef har chocken lagt sig men lyckan är kvar.

– Om man gör film så är det klart att man vill ha en sån det är ju det finaste pris man kan få. Så det är klart att jag drömt om en sån, i smyg, säger hon.

Anledningen till att vi ses just i folkparken är att Malin har spelat teater här under hela sin uppväxt. Hon berättar att det här är den plats där hon fick leva ut det teaterintresse som sedan dess genomsyrat hennes liv.

– Det kristalliserades att jag var bra på det. Jag repade jämt på helger och ibland på veckodagar. Jag var här hela somrarna. Det viktigaste av allt var att jag fick förtroendet att vara med och tack vare att Gunilla Vennberg satte mig i alla möjliga olika roller så kunde jag utvecklas enormt mycket här, säger Malin Levanon.

Känner sig som en dalkulla

Trots att Malin Levanon bott i Stockholm i 20 år så känner hon sig som en dalkulla. Hon berättar att uppväxten i Björbo med en familj som hela tiden stöttade och trodde på henne har haft en stor betydelse för hennes framgångar.

– Jag vill inte ens tänka på vad som hade hänt om inte min familj hade stöttat mig att bli precis det jag ville. Jag hoppas att alla barn skulle ha det stödet och att teater skulle vara ett obligatorisk skolämne för genom teatern får man lära sig att man kan välja vem man vill vara.

Malin Levanon har ägnat sig åt teater och film nästan hela sitt liv, men i och med rollen som den hemlösa Minna i filmen ”Tjuvheder” fick hon sitt hittills största erkännande. Hon förberedde sig grundligt för att gå in i rollen och bland skådespelarna fanns flera personer som själva har haft erfarenheter av utsatthet, kriminalitet och hemlöshet. Rollen som Minna har påverkat Malin Levanon själv att bli mer tacksam för de saker som man ofta tar för givet.

– Jag är ju en ganska tacksam person överlag, men jag har ju blivit mer tacksam. Jag kan ju fortfarande vara glad att jag kan ta min kaffe på morgonen i en skön lägenhet där det är lungt. Att man vet var man bor och man kan ta ett bad när man känner för det, säger hon.

Fått fler filmerbjudanden

Sedan hon fick guldbaggen har Malin Levanon fått ännu fler filmerbjudanden, både svenska och internationella, men hon har tackat nej till många.

– Det är ju inte så att man får de här kanonförslagen direkt, det har inte varit rätt projekt för mig. Bara för att det är en internationell produktion så betyder det inte att det är bra, men det är klart att det vore kul att prova det någon gång. Vi får se.

Hade du någon särskild skådespelardröm när du växte upp?

– Jag hade många drömmar, men mest av allt ville jag nog bli bäst på det jag håller på med, säger Malin Levanon.

Guldbaggen

Sveriges främsta filmpris som delats ut sedan 1964 av Svenska filminstitutet.

Delas ut för framstående insatser för den svenska filmen under det gångna året.

Varje år delas 19 Guldbaggar ut i olika kategorier.

Källa: www.guldbaggen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.