En genetiskt viktig varg har identifierats norr om Orsa. vargen på bilden fotades i ett annat sammanhang. Foto: TT

Viktig varg har vandrat in i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

En ny genetiskt värdefull varg har identifierats i länet. Nu pågår spårning för att se hur långt reviret sträcker sig.

Genom Länsstyrelsens Dalarnas insamlade DNA-prover har det konstaterats att det rör sig om en varg från den finsk-ryska populationen.

Vargen har identifierats i Tunturireviret norr om Orsa. Den bär på gener som aldrig tidigare påträffats bland vargar födda i Skandinavien och inte heller bland tidigare invandrade vargar.

Dalarna – varg

– I och med att vargstammen i Skandinavien är så pass inavlad är det viktigt med invandrade vargar för att stammen ska vara livskraftig, säger Lena Berg som är handläggare på Länsstyrelsen Dalarna.

Det går inte att veta hur länge den invandrade vargen har varit i Sverige. I det aktuella området har det spårats varg sedan december men det är först nu som de har kunnat konstaterat vilken varg det rör sig om.

Länsstyrelsens personal har nu börjat spåra i området för att se hur långt reviret sträcker sig.

I området finns också en varghona. Då vargar parar sig i slutet av februari är förhoppningen att den invandrade vargen ska stanna kvar med honan.

– För att hans gener ska ha någon inverkan så måste han ju fortplanta sig, säger Lena Berg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – varg

Mer i ämnet