Vinterfest hotas av landstingets sparkrav

Uppdaterad
Publicerad

Landstinget Dalarnas nya sparkrav kan hota Vinterfest, den internationella kammarmusikfestivalen i Mora, Orsa och Älvdalen.

På torsdag börjar årets upplaga med en ny konstnärlig ledare.

– Alla är på plats och det känns bra inför festivalen.

Han är fortfarande lugn och förhoppningsfull inför årets Vinterfest, den isländske pianisten Víkingur Ólafsson när han repeterar en pianokonsert av Liszt tillsammans med Dalasinfoniettan inför konserten på fredag. Det är Vikingur, som är ny konstnärlig ledare och visst har han reagerat på de nya sparkraven från Landstinget.

– Det är svåra tider för kulturen överallt men politikerna bör studera Tyskland till exempel. Där har de ökat kulturstödet istället för tvärtom. 

Det är 11 år sen som Vinterfest drog igång i norra Dalarna med massor av världssolister, som togs dit av den dåvarande ledaren Martin Fröst. Festivalen mitt i smällkalla vintern blev också uppmärksammad internationellt men nu har hoten börjat torna upp sig. Landstinget Dalarna kommer snart med sparkrav även på kulturen och då finns risken att Vinterfest måste läggas ner.

– Vi får hoppas att förnuftet segrar, säger Karin Holdar, chef för Musik i Dalarna.

Och musikerna i Dalasinfoniettan bävar för om Vinterfest försvinner.

– Det skulle vara sorgligt i så fall, utbrister Karin Lekteus, flöjtist i Dalasinfoniettan. Vinterfest är årets stora höjdpunkt både för oss och publiken. Här få vi möjlighet att spela med världsstjärnor.

Men alla inblandade försöker vara optimister och tror på festivalens framtid.

– Jag är övertygad om att Vinterfest finns kvar om fem år, säger Karin Holdar, länsmusikchefen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.