Hör Mando Diaos VM-låt

Uppdaterad
Publicerad

Borlängebandet Mando Diao har fått uppdraget att göra den officiella VM-låten till skid-VM. I oktober premiärspelades låten i SVT:s morgonsoffa.

Hur tänkte ni när ni skulle skriva en låt till skid-VM?

– Vi ville inte fokusera på aggressionen och testosteronet som ligger bakom prestationen, säger Gustav Norén, sångare i Mando Diao.

Dalarna – Skid-VM 2015

– Vi hade först en tanke om att göra något energifyllt som skulle boosta upp atleterna inför deras lopp men ganska snart gick vi över till det här lugna, säger Björn Dixgård, sångare i Mando Diao, om låten.

De talar istället om att spegla en känsla som kan infinna sig efter mållinjen – att låten kan vara en form av tröst efter en eventuell besvikelse. De poängterar att de är mycket sorg i sport och att de flesta som tävlar inte är vinnare efteråt.

Låten, Love last for ever, handlar istället om kärlek.

– Det är den enda sanningen vi har i våra liv. Kärleken varar för evigt, säger Gustav Norén. 

Lördagar i skidspåret

Både Björn Dixgård och Gustav Norén har åkt längdskidor sedan barnsben.

– Det är en sådan kultur där vi kommer ifrån, så det liknar ingenting, säger Björn Dixgård.

– Ja det är många lördagsförmiddagar man har spenderat med mor- och farföräldrar i skidspåret, med matsäck och umgänge, säger bandkollegan Gustaf Norén och fortsätter.

– Du kan tävla i skidor men det är inte det som är essensen i det. För mig är det är ett helt magiskt sätt att röra sig i naturen, säger han.

Kommer ni kolla på VM?

– Ja, vi kommer att vara där hela veckan, säger Björn Dixgård.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Skid-VM 2015

Mer i ämnet