Working Equitation – ny gren inom ridsporten

Uppdaterad
Publicerad

Grenen utvecklar och förbättrar bla ryttarens balans och koordination.

Working Equitation består av tre delmoment dressyr, teknik och speed.

Sporten utvecklar och förbättrar ryttarens balans, sits, hjälper, koordination, planering av bra ridvägar och anpassning av tempo. Hästarna får en allsidig utbildning i allt från dressyr till lydnads-, förtroende- och miljöträning.

WE uppmuntrar till både god ridning och lyhörda samt uppmärksamma hästar, samtidigt som den är ett fantastiskt sätt att få hästar och ryttare motiverade och entusiasmerade.

Dressyr, teknik, speed

Dressyrtestet rids på en 20x40 dressyrbana. I lätt och medelsvår klass rider man efter ett fast dressyrprogram. I svår klass rider man en kür. I lätt och medelsvår klass ingår trav. Men i svår klass endast galopp. Hästen ska gå på tygeln och det är samma princip som i vanlig dressyr men med mer action. 

Den andra momentet i working equitation är teknikmomentet. Filosofin med denna disciplin är arbetet på fält och gårdar. Man ska öppna grindar, rida över broar, göra små hopp rida volter och utföra olika uppgifter samt rygga ut ur en trång passage.

Vilka hinder som ingår framgår av WEs eget TR som finns under rubrik Tävlingsreglementen här på hemsidan. Poäng sätts för ryttarens förmåga att kontrollera hästens vägar och gångarter samt samspelet och förtroendet mellan häst och ryttare.

Sista momentet är speed – ett farttest. Här rids en bana på enbart tid, precis som i en omhoppning. För att snabbt kunna komma runt banan gäller det att ha en smidig och lydig häst.!

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.