Yttermalungs skola stängdes efter samma farhågor som i Rörbäcksnäs

Uppdaterad
Publicerad

Skolan i Yttermalung lades ner för några år sen efter precis samma farhågor som finns om Rörbäcksnäs skola i dag.

– Vi vill ju att man ska satsa här och inte titta bakåt, säger Madeleine Skogstad, förälder i Rörbäcknäs.

Planerna på att lägga ner mellanstadiet i Rörbäcksnäs och enbart satsa på lågstadiet är en exakt parallell till vad som hände Yttermalungs skola för några år sedan.

Skolan där hade även den från början både låg- och mellanstadium, men där tog politikerna i Malung-Sälens kommun på samma sätt bort klass efter klass. Till sist fanns bara F-2 kvar och då var det så få elever kvar att skolan i Yttermalung lades ner.

Ny skolorganisation i Malung-Sälen

Föräldrarna i Rörbäcksnäs tror att samma kan ske där nu om planerna går igenom.

– Politikerna har säkert räknat ut att det bara blir fyra elever kvar här i Rörbäcksnäs till hösten och då kan de lika gärna kan lägga ner skolan, säger föräldern Fredrika Holmstedt.

Föräldrarna i Rörbäcksnäs vill istället att politikerna tänker om och gör skolan i byn till både låg- och fullständig mellanstadieskola, F-6. Då skulle det istället finnas 14 elever vid Rörbäcksnäs skola till hösten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ny skolorganisation i Malung-Sälen

Mer i ämnet