Högsäkerhetsanstalten Hall är en sluten anstalt som ligger ungefär fem kilometer sydost om Södertälje. Foto: TT

Yxmördaren från Långshyttan flyttas till högsäkerhetsanstalten Hall

Publicerad

Den 31-årige man som dömdes till 16 års fängelse för mord på en jämnårig kvinna i Långshyttan i våras flyttas till högsäkerhetsanstalten Hall i Södertälje. Det är mannen själv som ansökt om flytten, för att ”slippa problem”.

Det är för att få sitta med andra grova brottslingar som begått liknande brott som mannen ansökt om flytten. Detta skulle, enligt hans önskemål, ”undvika problem”.

Av riksmottagningens utredning framgår att risken för att mannen ska använda sig av hot eller våld innanför murarna bedöms som hög. Risken för att mannen ska försöka rymma anses ligga på medel.

Ung kvinna mördad i Långshyttan

Dömdes för uppmärksammat yxmord

Det var i mars 2017 som en kvinna anmäldes saknad och ett par veckor senare hittades hon död och gömd i sin bostad. Den jämnårige mannen – hemmahörande i Sandvikens kommun – greps och erkände så småningom att han dödat kvinnan med en yxa.

Han dömdes i våras till 16 års fängelse i Falu tingsrätt, en dom som senare fastslogs i Hovrätten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ung kvinna mördad i Långshyttan

Mer i ämnet