Takdekorationen i entrén till barnsjukhuset föreställer en hjärtfrekvens. Foto: SVT

Felande larmsystem kan försena flytt

Uppdaterad
Publicerad

Nya Karolinska sjukhuset har fortfarande problem med personalens larmenheter. Om drygt tre veckor ska de första patienterna flytta in i lokalerna men om problem kvarstår måste flytten skjutas upp.

Inför öppnandet av Nya Karolinska Sjukhuset den 20 november ställs en hel verksamhet på sin spets. Den splitternya tekniken måste trimmas in – innan de första patienterna får flytta in. Därför genomförde man också en stor övning i förra veckan där tekniken testades i en autentisk miljö med statister. Och där upptäcktes problem med larmen.

– Just nu räknar vi med att de problem som uppstått ska gå att lösa så att vi kan flytta patienterna som planerat, säger sjukhusdirektör Melvin Samsom.

Nya Karolinska sjukhuset

– Men självklart måste vi sätta patientsäkerheten först, säger han.

Kopplade fel

Den fast installerade patientsignalen fungerar som den ska och har gjort så det senaste halvåret. Problemet handlar om meddelandeplattformen som ska skicka informationen mellan de bärbara handenheterna som personalen bär med sig.

Enligt Annika Tibell som är programansvarig på Nya Karolinska handlade det om att larmen kopplade fel och i vissa fall inte fungerade alls.

– Det handlar om fel på handhavande eftersom tekniken är ny och en del buggar. Sedan har vi en del rapporter där vi måste undersöka om tekniken i sig felat, säger hon.

Enkelrum till alla

Den första etappen av inflyttningen sker i två steg. Först hjärt- och kärlpatienterna den 20 november och sedan den större delen av barnsjukhuset den 27:e. Genom underjordiska gångar ska patienterna flyttas, med personal i egen säng. På andra sidan kulverten väntar sedan en helt ny miljö. 

– Alla patienter kommer att ha enkelrum med anhörigbädd, berättar Pia Brasch Wester, omvårdnadsansvarig Astrid Lindgrens barn- och kvinnosjukvård.

Barnakuten flyttas klockan 06.00 den 20:e november

Sedan blir det snabba ryck när akuten på Astrid Lindgrens barnsjukhus stänger i samma sekund som barnakuten på Nya Karolinska Sjukhuset öppnar.

– Flytten sker på söndagmorgon klockan 06.00 den 20:e november. Efter det kommer det att finnas personal som tar emot och slussar de som åker fel till nya akuten, säger Pia Brasch Wester.

Så om barnet blir sjuk 05.55 – då åker man till gamla akuten?

– Ja, då åker man till gamla och så tar personalen hand om dig och hjälper dig rätt, säger Pia Brasch Wester.

Sen byggnadsändring

I en extern utvärdering kritiserades bygget av det Nya Karolinska Sjukhuset för att sena tilläggsbeställningar försenat bygget. Och även på barnavdelningen har man beslutat om ändringar som måste genomföras innan dörrarna kan slå upp.

– På intensivvården för barn har vi nu sammanlänkat sex rum parvis så att personalen kan stödja varann vid särskilt sjuka patienter eller vid inskolning av personal, säger Annika Tibell vid programkontoret för Nya Karolinska.

Enligt Annika Tibell handlar det rent praktiskt om att fönster mellan rummen byts ut mot dörrar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nya Karolinska sjukhuset

Mer i ämnet