Ljus och blommor pryder platsen där den unge mannen dödades. Foto: SVT

17-åring döms för mord

Uppdaterad
Publicerad

17-åringen döms för att ha knivdödat en 18-åring i Söderhamn. Han frikänns från grov misshandel som han också stod åtalad för.

Det var i september förra året som två ungdomsgäng hamnade i bråk som urartade och slutade med att två män blev knivskurna. En då 17-årig yngling skadades svårt och en 18-åring avled efter sina skador.

Den 17-årige gärningsmannen åtalades för mord och grov misshandel. Han döms nu för mord men frikänns från åtalet för grov misshandel. Tingsrätten skriver i en sammanfattning i domen att den huvudåtalade döms för att uppsåtligen ha berövat den andre ynglingen livet genom att hugga denne med kniv i buken.

Mordutredning efter 18-årings död

Sluten vård

Påföljden för den morddömde 17-åringen blir sluten ungdomsvård i två år och ett halvt år. Han döms också till att betala mellan 45 000 till 55 022 kronor i skadestånd till var och en av de sju anhöriga samt till dödsboet.

Två andra tonåringar åtalades för medhjälp till vållande till annans död och medhjälp till vållande till kroppsskada medan en fjärde åtalas för skyddande av brottsling.

Räckte över kniv

En av dessa tonåringar döms för medhjälp till vållande till kroppsskada samt brott mot knivlagen. Han har enligt tingsrättens dom främjat den huvudåtalades gärning, mordet, genom att överlämna en kniv till honom trots att det fanns risk för att någon skulle skadas av kniven.

Han frikänns från ett fall av vållande till kroppsskada. Hans påföljd blir ungdomstjänst i 50 timmar.

Grävde ner mordvapnet

Den andre tonåringen döms för skyddande av brottsling med påföljden skyddstillsyn. Han har enligt domen tvättat av och grävt ner kniven.

Ytterligare en tonårig yngling frikänns på de två åtalspunkterna medhjälp till vållande till annans död samt medhjälp till vållande till kroppsskada.

Tingsrätten skriver att hänsyn har tagits till de åtalades ålder när påföljden har fastställts.

Se också: Rekonstruktion av hur bråket gick till.

Kommer att överklaga dom

17-åringens försvarare, Jonas Granfelt, uppger för TT att domen kommer att överklagas.

– Min huvudman har under hela utredningen framhållit att det hela är fråga om en mycket tragisk olyckshändelse, säger Granfelt till TT.

TT har sökt åklagaren som yrkat på ett strängare straff än de två år och sex månaders sluten ungdomsvård som rätten dömt ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordutredning efter 18-årings död

Mer i ämnet