En av de män (grön tröja) som blev häktade under fredagen i Gävle tingsrätt. Foto: SVT

Sex häktade i människorovmålet

Uppdaterad
Publicerad

Häktningsförhandlingar pågår i Gävle tingsrätt på fredagen i samband med det fall av människorov som uppdagats. Sammanlagt häktades sex personer.

Efter den första förhandlingen har tingsrätten beslutat att häkta en 21-årig man från Sundsvall. Han häktas på sannolika skäl misstänkt för människorov. Åtal ska vara väckt senast 29 april. Han häktas med restriktioner, rapporterar SVT Nyheter Gävleborgs utsände vid tingsrätten.

Häktningsförhandlingen fortsätter med en annan man, en 20-åring från Sundsvall och bror till 21-åringen, som begärts häktad för medhjälp till människorov. Strax efter klockan 11 kom beslut av tingsrätten om att han häktas på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till männniskorov.

23-åring bortrövad i Gävle

Den tredje man som begärts häktad, en 32-åring från Sundsvall, begärs häktad av åklagare för människorov. Han förnekar att ha haft med händelsen att göra. Även han blev häktad, på sannolika skäl.

Efter lunchpaus beslutade tingsrätten om häktning av en fjärde person på sannolika skäl misstänkt för människorov. Det är en 30-årig man som greps i anslutning till Öresundsbron. Det uppger Arbetarbladet.

Häktningsförhandlingarna sker bakom stängda dörrar. Massmedia och andra åhörare måste lämna salen efter att åklagaren läst upp misstankarna mot de som begärts häktade, samt efter att försvaret förklarat sin inställning – de misstänkta som hörts hittills bestrider anklagelserna och yrkar på frisläppande.

Fem personer har ursprungligen begärts häktade under fredagens förhandlingar. Senare sattes ytterligare ett namn upp bland de som begärts häktade, alltså sex personer.

Samtliga blev också häktade.

– Utredningen fortsätter nu. Målsäganden är fortfarande försvunnen och vi vill gärna att personer som gjort iakttagelser hör av sig till polisen, säger kammaråklagare Elisabeth Hermanrud.

Det var den 4 april som en 23-årig man, mot sin vilja, blev indragen i en personbil i centrala Gävle. Mannen är fortfarande försvunnen, och internationella åklagarkammaren är inkopplad.

I onsdags häktades en 23-årig kvinna misstänkt för medhjälp till människorov.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

23-åring bortrövad i Gävle

Mer i ämnet