Chefsåklagare Anders Jakobsson vid särskilda åklagarkammaren i Stockholm mötte ett stort pressuppbåd efter häktningsförhandlingen i Borlänge. Foto: SVT

Åklagaren häktas misstänkt för barnvåldtäkt

Uppdaterad
Publicerad

Den åklagare som tidigare i veckan greps misstänkt för barnvåldtäkt häktades idag.

Häktningsförhandlingen hölls i dag i polishuset i Borlänge mot den åklagare som misstänks för våldtäkt mot barn på en mindre ort i Dalarna under 2009. Han misstänks också för sexuellt ofredande 2012 i Sundsvall.

Enligt chefsåklagare Anders Jakobsson som driver ärendet så ska mannen ha fått kontakt med barnen via internet.

– Spår i andra utredningar ledde oss i riktning mot mannen, säger Anders Jakobsson. Vad det rör sig om för utredningar vill han inte gå in på.

Förnekar brott

Mannen eskorterades framåtböjd med en filt över huvudet in i salen av häktesvakter och sin advokat. I salen tog han av sig filten när dörrarna stängdes. Mannen såg relativt lugn ut, enligt SVT Nyheters utsände.

Under förhandlingen redogjordes för att mannen på sannolika skäl misstänks för brotten. Den misstänkte mannen förnekar.

I förhandlingarna hänvisade den misstänkte, via ombudet Anders Ericson, bland annat till att det ska ha gått så lång tid sedan de påstådda händelserna. Mannens advokat Per Borgblad närvarade inte.

Häktas med restriktioner

Den största delen av förhandlingen hölls bakom lyckta dörrar. Tingsrättens besked kom strax innan klockan 16. Mannen häktas med restriktioner och åtal ska väckas senast den 28 maj.

– Det känns naturligtvis bra att bevisningen har godkänts av rätten, säger chefsåklagare Anders Jakobsson.

Nu går utredningen vidare med förhör och andra utredningsåtgärder.

Särskilda åklagarkammaren

Särskilda åklagarkammaren är en nationell operativ enhet inom Åklagarmyndigheten.

Vid Särskilda åklagarkammaren handläggs i huvudsak ärenden avseende poliser, åklagare, domare, riksdagsmän och vissa andra befattningshavare.

Särskilda åklagarkammarens chef är överåklagare och den ställföreträdande chefen är vice överåklagare. Övriga åklagare är chefsåklagare. Åklagarna är placerade i Malmö, Göteborg och Stockholm.

Källa: Åklagarmyndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.