Åklagaren: ”Massivt omfattande våld mot barnen”

Uppdaterad
Publicerad

Den pappa som misstänks för att ha misshandlat sina spädbarn har åtalats vid Gävle tingsrätt. Dottern har fått livshotande skador. Brottsrubriceringen är synnerligen grov misshandel.

Barnen som föddes i december, i januari kom flickan in akut till Gävle sjukhus med ett lårbensbrott, som enligt åtalet ska ha uppstått när pappan tryckte flickans ben mot kanten av skötbordet. I februari fördes flickan till sjukhus igen med näthinneblödningar och blödningar i hjärnan. Flickans skador på hjärnan var livshotande. Även pojken hade skador som tyder på att han skakats eller skadats på annat sätt av en vuxen.

– Pappan erkänner att han agerat på det här sättet, men om han underkastar sig ansvar för något brott det kan jag inte uttala mig om, säger kammaråklagaren Carl-Johan Granlund.

Misshandlade spädbarn i Sandviken

Vad är din uppfattning om våldet?

– Det är ett massivt, omfattande våld som har orsakat barnen omfattande skador, säger Carl-Johan Granlund.

Vad är pappans förklaring till det hela?

– Det är oklart vad hans förklaring är.

Vilka är era starkaste bevis?

– Den misstänktes egna uppgifter.

Under förundersökningen har det också hållit en rekonstruktion då den misstänkte fått visa hur han agerat gentemot barnen. Det, tillsammans med omfattande besvisning i form av vittnesmål från sjukhuspersonal, gör att åklagaren menar att bevisläget är bra.

Om den åtalade pappan fälls riskerar han minst fyra års fängelse. Trots att tvillingarnas mamma inte längre misstänks för något brott är barnen fortfarande omhändertagna av socialtjänsten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misshandlade spädbarn i Sandviken

Mer i ämnet