Åklagaren vill se långa straff för Bandidosmedlemmarna

Uppdaterad
Publicerad

Bandidosmedlemmarna handlade i samförstånd när attackerade gäster och personal på krogarna i Sandviken och i Gävle, hävdar åklagaren och yrkade på stränga straff i rättegången som avslutades idag.

Även om det finns olika vittnesuppgifter om bland annat vem som slog vem med batong, så tycks åklagaren mena att sådant egentligen är detaljer.

För enligt honom ska alla tre tilltalade Bandidosmedlemmars del i slagsmålen på krogarna i Sandviken och i Gävle bedömas som lika stora av rätten.

– De jobbar som ett lag och delar upp arbetet mellan sig. Det visar att de är beredda att göra saker tillsammans och att de accepterar vad de andra gör, säger kammaråklagare Peter Olofsson.

Våldet beskrivs som ”en slakt”

Kombinationen av synliga Bandidosemblem och en antydning att man bär på skjutvapen är grovt olaga hot, pläderar åklagaren.

Och när trion går loss med batong och kniv på gäster i Gävle är det mordförsök, alternativt det relativt sällsynta synnerligen grov misshandel, menar han.

– En målsägande inne på Interpool har blivit utsatt för ett massivt våld som en annan målsägare beskriver som en slakt, säger Peter Olofsson.

Yrkar på långa fängelsestraff

Lägg dessutom till ytterligare ett par fall av misshandel med batong och att man försökt köra över ett vittne med bil och trion har tjänat ihop ett avsevärt straff enligt åklagaren som yrkar på 7-8 års fängelse för samtliga.

Och trots att det inte är en del av målet poängterar han ändå under slätpläderingen att Sandvikenkrogen vandaliserats nu under rättegångsveckan.

– Offren har uppfattat det som att det är den här föreningen som angriper dem, och när det då sker någonting som den vandaliseringen i efterhand i Sandviken så är det allvarligt. Det skulle kunna vara övergrepp i rättssak.

Men det är ju en händelse som inte alls är avgjord.

– Nä nä, men min bedömning är att det har med rättegången att göra, säger Peter Olofsson.

Dom meddelas nästa vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.