Aktionsgruppen för Fikru Marus Rättvisa innan de går in på Utrikesdepartementet. Foto: Daniel Wikdahl SVT

Aktionsgruppen för Fikru Maru besöker UD

Uppdaterad
Publicerad

Hjärtläkaren Fikru Maru har idag suttit tre år i etiopiskt fängelse. På torsdagen besöker representanter från en aktionsgrupp Utrikesdepartementet.

Det är Fikru Marus fru, hans dotter Emy Maru, politikern och läkaren Margareta Sidenvall (KD), riksdagsledamoten Desire Pethrus (KD) och Ann-Britt Lindmark-Lagerwall som besöker Utrikesdepartementet under torsdagen. SVT Nyheter Gävleborg träffade dem innan de gick in på UD.

– Vi vet att UD kan göra mer i sådana här fall, säger dottern Emy Maru och syftar på fallet med journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson.

Fikru Maru

Varför drabbas just din pappa av det här? Han har blivit kvar i fängelset under en längre tid utan en ordentlig prövning.

– Det beror dels på att landet har bytt regering och Sverige har bytt ambassadör i landet. Fikrus hudfärg, som är etiopisk, försvårar också processen i både Sverige och Etiopien. Det är viktigt att UD markerar att han är svensk.

I ett pressutskick inför mötet skriver Ann-Britt Lindmark-Lagerwall följande:

” Vi vill nu påminna om att den 12 maj är det tre år sedan Dr Maru brutalt frihetsberövades under en tjänstgöringsperiod på den hjärtklinik i Addis Abeba som han varit med om att bygga upp med SIDA-medel. Han var då och är fortfarande anställd på halvtid på hjärtavdelningen på Hudiksvalls Sjukhus.

Först efter nästan två år efter gripandet hölls en huvudförhandling i rätten i Addis mars 2015. Åklagaren kunde på intet sätt visa att dr Maru gjort sig skyldig till något brottsligt. Dom har efter ett oändligt antal uppskjutningar ännu inte meddelats. Det senaste beskedet är att dom skall meddelas 20 juni.

Enligt FN-konventionen som också Etiopien antagit har alla medborgare rätt till en rättvis och skyndsam rättsprocess. Vi anser att UD borde kritisera hanteringen av rättsprocessen, även om man kanske med rätta hävdar att man inte kan lägga sig i rättsprocessen som sådan.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fikru Maru

Mer i ämnet