Foto: SVT

Ambulanspersonalens förslag: Dra ner på cheferna

Uppdaterad
Publicerad

Minska antalet chefer inom ambulansen i stället för att införa jourtid. Den sparåtgärden föreslår ambulanspersonal i Söderhamn.

I ett dokument som har skickats till politiker i regionens hälso- och sjukvårdsnämnd har personal i Söderhamn föreslagit en rad åtgärder för att spara pengar inom verksamheten, som ett sätt att bemöta Region Gävleborgs omdiskuterade förslag att införa jourtid inom ambulansen.

I brevet, som kommer från ambulanspersonal i Söderhamn, beskrivs en oro för förslaget om att införa jourtid på nätter. Enligt fackliga företrädare skulle det innebära att personalen behöver jobba omkring en månad mer per år för att få ihop samma arbetstid.

Jourtid inom ambulansen

Läs också: Chefer åker på dyra konferenser – vill spara miljoner på ambulansen

I brevet vill författaren att politiker ingriper i frågan, man skriver att 17 personer har sagt upp sig hittills med anledning av jourförslaget och att det finns en rädsla att det kommer att bli fler.

Vill öka antalet ambulanssjukvårdare

Förutom att minska antalet chefer föreslår man att personalen ska ges möjlighet att jobba längre arbetspass och att utbildningar förläggs mer lokalt för att minska resekostnader. Ytterligare ett förslag är att öka antalet ambulanssjukvårdare, alltså personal utan sjuksköterskeutbildning, som enligt personalen är lättare att rekrytera och behålla än sjuksköterskor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jourtid inom ambulansen

Mer i ämnet