Brynäsaren Anna Borgqvist har all anledning att le. Hon blev utsett till matchen lirare när Damkronorna besegrade Tjeckien i VM-premiären. Foto: Arkivbild/ Christine Olsson TT

Anna Borgqvist matchens lirare i VM-premiären

De svenska Damkronorna vann över Tjeckien i VM-premiären med 3-2, efter ett avgörande mål i slutsekunderna.– Vi är naturligtvis väldigt glada över att vi fick alla tre poängen med oss, säger förbundskapten Leif Boork till TT efter matchen.

Det var en jämn premiärmatch mot Tjeckien för Damkronorna i VM-turneringen i Kanada. Efter ett avgörande mål av Olivia Carlsson i slutsekunderna blev det 3-2 (0-0, 1-1, 2-1) till Sverige.

Petra Herzigova inledde målskyttet i mitten av den andra perioden och gav Tjeckien ledningen, innan Sabina Küller kvitterade i slutet av andra i boxplay, spel fyra mot fem.

”Rättvist resultat”

1.22 in i den tredje perioden var Hanna Olsson framme och gav Sverige ledningen med 2-1. I mitten av perioden kvitterade Aneta Ledlova innan Olivia Carlsson satte det viktiga 3-2-målet i slutsekunderna.

– Sett över hela matchen så tycker jag att det är ett rättvist resultat, men självklart är vi glada och tacksamma för att vi kunde avgöra den sent, säger Boork.

– Jag tycker att vi gör en fullt godkänd match. Vi gör till och med en riktigt bra match mot en ganska teknisk motståndare som är klart bättre än vad folk tror, även om de är nykomlingar, fortsätter han.

Brynäsaren blev matchens lirare

Anna Borgqvist utsågs till matchens lirare och Boork vill även lyfta fram Emma Eliasson och målskytten Olivia Carlsson

– Hon hade bara gjort ett mål på 46 landskamper tidigare, så det här var ju rätt så överraskande att det var hon som gjorde målet, ett jättefint slagskott som gick in, säger han.

Matchen mellan gruppmotståndarna Schweiz och Japan slutade 4-2 till Schweizarna. Damkronorna möter Japan på onsdag

Så spelas VM

Åtta lag deltar i VM och de fyra främsta från fjolårets turnering i Malmö spelar i grupp A, USA, Kanada, Finland och Ryssland. De två främsta lagen går till semifinal och trean och fyran till kvartsfinal.

Sverige spelar i grupp B mot Tjeckien, Japan och Schweiz. De två främsta lagen går till kvartsfinal och trean och fyran möts i nedflyttningsspel, bäst av tre matcher, där förloraren åker ur A-VM.

Sveriges återstående gruppspelsmatcher:

Onsdag 30 mars: Japan (02.00).

Fredag 1 april: Schweiz (02.00).

Kvartsfinaler spelas natten mot lördag den 2 april, semifinaler natten mot måndag den 4 april och bronsmatch och final och bronsmatch natten mot tisdag den 5 april.

Nedflyttningsmatcherna spelas 1, 3 och eventuellt 4 april.

De fem främsta lagen är klara för OS i Sydkorea 2018. För övriga tre lag väntar OS-kval nästa säsong.