En av platserna som nu får mer detaljerad och noggrann geodata i spelet Minecraft är Gävle. Foto: Lantmäteriet

Ännu mer Gävle i Minecraft

Uppdaterad
Publicerad

Nu släpper Lantmäteriet fler kartor till det populära dataspelet Minecraft. En av platserna som nu får mer detaljerad och noggrann geodata är Gävle. Syftet? Att inspirera och att utveckla framtidens samhällsplanering.

– Det blir mycket mer detaljer. Man kan jämföra det med att gå från Duplo till Lego. Och så gör man samma skillnad ytterligare en gång, och ytterligare en gång, säger Bobo Tideström, verksamhetsutvecklare på Lantmäteriet till SVT Gävleborg.

Högre upplösning

I november släppte Lantmäteriet kartor över hela Sverige till det populära spelet Minecraft. Och nu kommer en fortsättning. Men den här gången är det alltså en mer detaljerad och noggrann geodata som gör att byggnaderna får en design och mer ser ut som i verkligheten.

Varje block kommer att vara en gånger en meter, istället som de gamla kartorna som är i åtta gånger åtta meter. Det är totalt 512 gånger bättre i upplösning. Det blir en mix av gaming och arkitektur helt enkelt.

– Vi har ju sett flera kommuner och andra aktörer som faktiskt använder Minecraft för att få input och förslag på hur en ny stadsdel ska se ut och byggas upp. Det är både ett spel, men också en värld att bara använda för att bygga i. Ett sorts Lego i den virtuella verkligheten, säger Bobo Tideström.

Projekt med elever

Det nya kartorna släpps först i sommar och det för fyra utvalda områden; Gävle, Kiruna, Visby och Östergötland. I Gävle ska bland annat elever på Polhemsskolan bygga hela centrala staden virtuellt.

Vad tror du då att spel som det här kan göra för framtidens samhällsplanering och samhällsbyggnad?

– Jag tror att det skapas det ett intresse för att för att jobba med samhällsbyggnad. Jag tror att vi skapar ett klimat som borgar för en framtid för geografisk information och samhällsbyggnad, säger Bobo Tideström.

Lantmäteriets kartläpp till spelet görs i samband med Kartdagarna, som just nu pågår på gavlerinken Arena i Gälve.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.