Foto: SVT

Antikrundan på plats i Högbo

Uppdaterad
Publicerad

Antikrundan spelar idag in första programmet för säsongen på Högbo Bruk i Sandviken.

Och experterna hoppas på att besökarna har med sig riktigt gamla föremål.

Max Sjöberg är kanske framförallt känd som programmets vapenexpert, men han har också till uppgift att finkamma folks hem i varje område före inspelningarna på jakt efter intressanta föremål och har hunnit ägnat några dagar åt att resa runt i Gästrikland.

– När vi kommer upp i landet så är det väldigt spännande. Det finns gårdar som gått i arv i många generationer. Och det medför att när något går sönder så slänger man det på loftet och där får det ligga i  217 år tills vi kommer och tittar.

– Så är det inte söderut i t ex Uppland och Sörmland. Så vi är alltid lite extra nyfikna när vi kommer uppåt i landet så vi har stora förväntningar på Sandviken, säger Max Sjöberg.

Då handlar det alltså om riktigt gamla föremål?

– Ja, vi talar alltså om 1600-tal, kanske kanske 1500-tal.

Två program

Inspelningen på Högbo bruk är den första för säsongen som det 50 personer starka teamet gör och tanken är att det ska resultera i två program.

Alla som kommer före klockan 18 kommer att få sina föremål värderade.

Det är inte jättelänge sedan som ni spelade in i Järvsö. Och det är inte så länge sedan ni spelade in i Gävle. Finns det något att hitta här i området fortfarande?

– Jag hoppas det, säger Pernilla Månsson-Colt som är Antikrundans producent. Programmet har gjorts i 28 år så det är ofrånkomligt att vi måste komma tillbaka till samma område då och då och – peppar peppar, ta i trä – så har det löst sig varje gång hittills. Jag har gott hopp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.