Så här ser det ut på platsen där träden olovligen har tagits ner. Foto: Cissi Eriksson Granér

Misstanke om olovlig skogsavverkning vid havsläge

Uppdaterad
Publicerad

Skogsstyrelsen har efter ett tips från allmänheten konstaterat att ett område på 1,8 hektar skog i Sörfjärden, i Nordanstigs kommun, har avverkats utan tillstånd. Området ägs av Nordanstigs kommun, men arrenderas av ett privat bolag som har beställt avverkningen.

Bolaget Varpsand AB har tidigare köpt mark av kommunen för att uppföra en campinganläggning och småhusbebyggelse i området. Den angränsande marken, ett strandområde, arrenderar bolaget av kommunen. Det är på den marken avverkningen har skett utan tillstånd av Skogsstyrelsen.

– I det område som vi var ute och tittade på så finns det ingen detaljplan och då är det skogsvårdslagen som gäller och då ska det avverkningsanmälas innan man gör en avverkan, säger Kenneth Lindström, skogskonsulent på Skogsstyrelsen.

Bolaget hävdar att de gjort rätt

Enligt skogsvårdslagen ska skogsmarksägaren underrätta Skogsstyrelsen om en avverkning omfattar mer än 0,5 hektar skog. Här handlar det om 1,8 hektar. Men delägaren i Varpsand AB, Richard Brännström, som också är vd i Ljusdals kommunala bostadsbolag och tidigare vd på Nordanstigs bostäder, menar att de haft rätt att utföra avverkningen eftersom arrendet styrs av den kommande detaljplanen trots att den ännu inte vunnit laga kraft.

– Det spelar inte så stor roll när man gett startbesked. Vi har fått ett startbesked, bygglov och strandskyddsdispens som hänvisar till detaljplanen.

 Så i startbeskedet står att ni får avverka?

– Det står att inget samråd krävs om vi inte vill ha det. Vi har på fötterna och har följt de anvisningar som finns, säger Brännström.

Men Thord Wannberg, chef för samhällsutveckling och kommunikation på Nordanstigs kommun, menar att Varpsand AB inte fått något tillstånd att avverka.

– Det är deras tolkning av det. I formell mening är detaljplanen inte trädd i laga kraft. De har fått en förhandsbesked som gäller en väg och de kan i det här fallet ha misstolkat situationen.

Åtalsanmälan gjord

Nu har Skogsstyrelsen gjort en åtalsanmälan till åklagarmyndigheten som tillsammans med polis får utreda om och vem som i så fall har brutit mot lagen.

– Det här området ligger nära havet och det är ett område vi prioriterar att titta på. Det ligger också nära ett naturreservat och då hade vi samrått med Länsstyrelsen om det hade kommit in en avverkningsavverkan.

 Hur allvarligt är det här?

– Mycket allvarligt så att man kan titta på miljö- och kulturvärden, säger Kenneth Lindström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.