Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör insatsledaren P-A Ekvall berätta om gasläckan på badhuset i Delsbo – och vad som orsakade den. Foto: Lari Honkanen/SVT

Badhus i Delsbo utrymt – 26 personer till sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

26 personer sökte enligt polisen vård efter en klorgasläcka på badhuset i Delsbo. Det ska inte röra sig om allvarliga skador, enligt räddningstjänsten.

När räddningstjänsten kom till platsen strax efter lunch under torsdagen var badhuset utrymt. Barn och vuxna fanns i lokalen när läckan inträffade.

– En del har fått lämna i ambulans och en del har transporterats till Hudiksvalls sjukhus i minibussar. De har framförallt hosta och irritation i andningsvägarna, säger P-A Ekvall, insatsledare Norrhälsinge räddningstjänst.

Klorgasolyckan i Delsbo

En dunk med kemikalier: ”Miss i hanteringen”

Norrhälsinge räddningstjänst beskriver att det var vid blandning av kemikalier i en dunk i badhuset som ett mindre utsläpp av klorgas skedde.

– Det har blivit en miss i hanteringen så då har det reagerat och blivit en klorgas av kemikalierna, säger P-A Ekvall.

Något slags handhavande fel, med andra ord?

Det törs jag inte uttala mig om, men det har blivit något missförstånd eller något fel i hanteringen.

Badhuset har varit stängt ett halvår

Badhuset öppnade efter renovering under torsdagen. Under dagen skulle flera påsklovsaktiviteter ha anordnats i badhuset.

Polis utreder händelsen som arbetsplatsolycka samt vållande till kroppsskada.

Hudiksvalls kommun har med anledning av händelsen gått upp i beredskapsläge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klorgasolyckan i Delsbo

Mer i ämnet