Barnmorska och patient/Arkivbild Foto: SVT/Arkiv

Barnmorskor kräver chefernas avgång

Uppdaterad
Publicerad

I ett öppet brev från barnmorskorna på förlossningen och BB/gyn i Hudiksvall så kräver man att cheferna för verksamheten avgår.

De chefer man pekar ut är divisionschefen Helena Björkman och verksamhetschefen för kvinnosjukvården, Ingela Högerås.

Man skriver bland annat.

Vårt förtroende för VC (verksamhetschef) och DC (divisionschef) inom kvinnosjukvården är förbrukat, vi kräver deras avgång.

Bakgrund enligt barmorskorna i Hudiksvall

Bakgrunden till kraven är, enligt barnmorskorna, allt mer försämrade arbetsförhållanden vid kvinnosjukvården i Hudiksvall. Man skriver i brevet bland annat om perioder utan fungerande chefsstöd, brist på ledarskap och information.

Man pekar på en dålig löneutveckling för barnmorskorna vid sjukhuset, vilket gjort att de nu har de sämsta lönerna i landet:

Ur det öppna brevet:

Ovanstående faktorer har bidragit till att vår personalstyrka minskats markant. Barnmorskor har sagt upp sig för att arbeta på annat håll och vi har nu en väldigt reducerad barnmorskegrupp.

Vilket har lett till att fortbildningar upphört, arbetsmiljön är sämre än någonsin, vi jobbar många extrapass för att få bemanningen att gå ihop samt att antalet hyrbarnmorskor är högre än någonsin.

Specifika krav

Man ställer därför en del krav till Regionledningen i sitt öppna brev, som förutom att kräva chefers avgång också efterlyser konkurrenskraftiga löner, fungerande kommunikation mellan arbetsgruppen och ledningen.

Man vill också att grundbemanning av barnmorskor på förlossningen höjs för att upprätthålla god, patientsäker vård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.