Ett prototypfartyg ska tillverkas i Gävle i samarbete med Saab, Sandvik, AGA och Scania. Foto: SSY/Montage

Båttillverkaren i Gävle inleder samarbete med Saab

Uppdaterad
Publicerad

Gävleföretaget Swedish Steel Yacht, som specialiserat sig på att bygga båtar i rostfritt stål inleder ett samarbete med flera andra större svenska bolag. I slutändan hoppas bolaget kunna nyanställa runt 140 personer.

Ett prototypfartyg ska tillverkas i Gävle i samarbete med Saab, Sandvik, AGA och Scania. Fartyget som kallas ”projekt P16 prototyp” är en så kallad teknikdemonstrator som skulle kunna fungera som kustbevakningsfartyg, sjöräddningsfartyg eller civil transportbåt.

– Marknaden är jättestor med tull, kustbevakning, försvar runt hela världen. Då har vi inte ens kollat på den kommersiella sjöfarten, säger Petra Rosén, marknadschef Swedish steel yacht.

Kan anställa fler

Leverans av fartyget kommer att ske under början av 2017, meddelar företaget i ett pressmeddelande. Om produktionslinan kommer i gång i stor skala innebär det att dagens personalstyrka om 16 personer i Gävle kommer att utökas.

– Vi behöver vara tio gånger fler än i dag, minst 160 personer i Gävle, säger Petra Rosén.

Projekt P16 prototyp

Längd 17 meter 

Bredd 4 meter 

Max deplacement 20 ton 

Fart 45+ knop. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.