Foto: SVT

Allvarlig trafikolycka – två barn drabbade

Uppdaterad
Publicerad

En sex månader gammal bebis slungades ur bilen när den av okänd anledning voltade och åkte av E4:an under lördagen. Nu misstänks mamman till barnet för brott.

En allvarlig singelolycka inträffade på E4:an i södergående riktning vid 10-tiden under lördagen. Olyckan skedde i höjd med Harmånger i Nordanstig kommun.

Förutom den kvinnliga föraren färdades hennes två barn i bilen, varav ett spädbarn på sex månader. Olyckan ska vara allvarlig.

– Ett spädbarn slungades ut ur bilen. Spädbarnet var vid medvetande och skrek under tiden som räddningsarbetet pågick, säger Niklas Bruhn, insatsledare vid räddningstjänsten.

Spädbarnet fördes med ambulans till sjukhus. Föraren och det andra barnet fördes också senare till sjukhus, och även de ska varit vid medvetande efter olyckan enligt Niklas Bruhn. Familjen är inte hemmahörande i länet.

Lindriga skador

Mamman och det äldre barnet ska ha fått lindriga skador. Det äldre barnet kunde skrivas ut under lördagen, men mamman vårdas under söndagsmorgonen fortfarande på sjukhus. Läget för spädbarnet uppges vara stabilt och det ska efter omständigheterna må väl.

”Lindrig skada” motsvarar exempelvis sårskador, enklare hjärnskakning och okomplicerade frakturer.

Polisen rapporterar också på sin händelseblogg att orsaken till olyckan inte är klarlagd, men att man har upprättat en anmälan om framkallande av fara för annan i samband med olyckan.

Barnet inte fastspänt ordentligt

Framkallandet av fara gäller i första hand spädbarnet.

– Det är att man har utsatt barnet för en stor risk att bli skadad. Barnet var inte riktigt fastspänt, säger polisens vakthavande befäl Paul Edenström till SVT på eftermiddagen.

Kvinnan som körde misstänks också för vållande till kroppsskada.

– Föraren är hörd, och vi fortsätter med utredningen så klart, men lämnar över ärendet till Hudiksvallspolisen, säger Edenström.

Mer resurser när barn är inblandade

Räddningstjänsten skickar ofta ut mer folk och fordon till olyckor när så pass små barn är inblandade i olyckor enligt Niklas Brun.

– Det kan bli ett mer komplicerat räddningsarbete och med större vårdbehov när barn är inblandade, säger han.

Ett körfält stängdes av i samband med räddningsinsatsen. Polis och räddningstjänst dirigerade om trafiken, men olyckan ska inte har orsakat några större trafikstörningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.