Bilden tagen vid annat tillfälle Foto: SVT/Arkiv

Björnjakt stoppas i två områden i Ljusdal

Uppdaterad
Publicerad

Ljusdals södra/västra viltvårdsområde beslutade i fredags att förbjuda björnjakt på ett 3 000 hektar stort område efter att man upptäckt två olovliga bjönåtlar på området,

Det rapporterade tidningen Svensk jakt.

I dag har även Roskölens viltvårdsområde nära Färila bestämt sig för att förbjuda björnjakt på ett 5 000 hektar stort område efter att de också upptäckt åtlar, enligt P4 Gävleborg.

De har dumpat slaktavfall vid sidan av en väg och vi tror att man ska använda det till kommande björnjakt som börjar på söndag, säger Lars Sjölund som är ordförande i Roskölens viltvårdsområde till P4 Gävleborg.

Till SVT Nyheter Gävleborg säger polisen att enorma mängder slaktavfall har hittats i Roskölen, mellan Färila och Los.

– Det finns en åtel som innehåller ett ton slaktavfall, det är extremt mycket. Min teori är att den är avsedd för björnjakt och om mängden stämmer kan man inte bära dit det, då har det skett maskinellt, säger Lars Fredin vid polisen i Gävleborg.

Misstänkt miljöbrott

Enligt Lars Fredin ska Länsstyrelsen tillsammans med kommunens miljöenhet besiktiga platsen innan man bestämmer sig hur ärendet ska hanteras.

– Som jag förstår är det en bäck som rinner där och då kan det vara ett miljöbrott, säger Lars Fredin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.