När den nu åtalade mannen greps i samband med att Gävlebocken brann så var såväl hans lugg som ögonbryn svedda. Foto: Polisens förundersökning/Roger Nilsson

Brände Gävlebocken på fyllan – nu åtalas han

Uppdaterad
Publicerad

En 26-årig man åtalas misstänkt för grov skadegörelse sedan han togs på bar gärning då han brände ner Gävlebocken den 27 december. Mannen riskerar nu upp till fyra års fängelse.

Mannen, som vid händelsen var alkoholpåverkad, sprang i väg från den brinnande bocken vid 03-tiden den aktuella natten. En väktare tog upp jakten på mannen, och en polispatrull kunde stoppa mannen när han kom runt ett hörn.

I mannens fickor fanns tidningspapper och en rånarluva och i handen hade han en tändare. Mannens lugg och ögonbryn var brända, han var sotig i ansiktet och det luktade av brännbar vätska, troligen bensin, från en fläck på tröjan. En del av jackans foder hade smält.

Gävlebocken

”Det var nu eller aldrig”

Till en början nekade mannen men i efterföljande förhör har mannen erkänt brott.

– Det blev några drinkar för mycket, säger mannen i förhör.

Mannen berättar hur han hoppade över staketet ”futtade” på.

– Jag hade idén och det var nu eller aldrig, säger han.

Skador för 100.000 kronor

I samband med att bocken brann uppstod skador för åtminstone 100.000 kronor. Det är också summan som Gävle kommun kräver i skadestånd av mannnen.

Åklagaren vill att brottet ska bedömas som grovt eftersom halmbocken hade en stor kulturell, symbolisk och ekonomisk betydelse.

Vandaliseras år efter år

Den traditionella julbocken i halm som ståtar på Slottstorget i Gävle från första advent varje år har brunnit eller vandaliserats så gott som varje år sedan den byggdes för första gången 1966.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gävlebocken

Mer i ämnet