Branden på CC-puben orsakade stor förödelse.

Branden på CC-puben hotar lokala musiklivet

Uppdaterad
Publicerad

Efter branden på CC-puben i centrala Gävle i lördags hoppas nu ägaren, Lennart Vallanger, att han kan få låna Sjömankyrkan

som ligger i huset intill under återuppbyggnaden. Allt för att det lokala musiklivet inte ska slockna.

En olycka brukar sällan komma ensam. I onsdags blev klassiska CC-puben i Gävle rånad och på lördagen bröt en brand ut i köket och hela stället fick utrymmas. Flera personer fick uppsöka sjukhus efter att ha andas in den farliga röken.

Under måndagen hävde polisen avspärrningarna efter att teknikerna varit på plats. Förödelsen är stor och nästan lite spöklik eftersom besökarna bara reste sig och gick.

– Ingen blev kvar här inne och det är vi väldigt glada över, säger Lennart Vallanger som äger CC-Puben tillsammans med Regina Vallanger.

– Men man kan ju ändå inte vara glad efter vad som hänt. Det känns väldigt tomt och vi vet inte vad vi behöver för att kunna resa oss igen. Länsförsäkringar håller på och tittar på det nu hur vi kan lösa det.

Läs också: Brand på CC-puben i Gävle

Bandet Vuxna Pojkar som skulle ha spelat under kvällen fick också komma in och hämta sina instrument under måndagen.

Vad betyder ett sånt här ställe för det lokala musiklivet?

– Allt, säger Mats Westlund från Vuxna Pojkar. Det är här det händer onsdag till söndag, det är som en ungdomsgård för oss vuxna musiker. Här kan man höra lokala band och världsmusiker.

– Man blir ju tårögd över allt stöd vi fått utifrån på sms, Facebook och telefonen har ringt hela tiden, säger Lennart Vallanger.

Och ett alternativ skulle vara att flytta in konserterna i Sjömanskyrkan i huset intill under återuppbyggnaden av CC-puben.

– Det skulle passa väldigt bra som ett komplement under tiden, säger Lennart Vallanger. Om det går att lösa med alkoholtillstånd och allt annat som behövs, men Sjömanskyrkan är ju ett musikhus. Det skulle vara en fantastisk lösning.

Det finns ingen tvekan om att fortsätta?

– De ekonomiska musklerna har vi redan bränt och har inget mer att ge. Men vi har ett stort intresse för musik, det är därför vi håller på med det här. Så vi vill ju inte sluta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.