Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I snöhögarna intill macken och bakom huset syns färska urinspår. Postlådan för fiskekort är också full med sopor. Se mer i klippet. Foto: Julia Örtegren/SVT

Bybor upprörs över kisskaos i Kårböle i Hälsingland

Uppdaterad
Publicerad

Problemet att folk stannar och kissar mitt i byn har funnits i många år längs riksväg 84 i Kårböle i Ljusdals kommun. Men efter att toaletterna på närliggande rastplatsen Lassekrog nyligen stängdes har det blivit värre. Det menar bybor som lessnat på situationen.

– Folk gör både ettan och tvåan här, säger Gunnar Malmström som är ordförande i Kårböles byalag.

Flest frikissare syns vid den nerlagda macken intill återvinningsstationen mitt i Kårböle by. Där finns inte längre toalett men det går att tanka och ladda sin elbil på platsen. Folk stannar också för att lätta på trycket vid busskuren, intill brandstationen och utanför kyrkans staket, förklarar Gunnar Malmström som är ordförande i Kårböles byalag.

– Det känns inte trevligt att folk står och pissar överallt, säger Gunnar Malmström.

Kissproblemen i Hälsingland

Kissar på grannarnas gårdsplan

P4 Gävleborg var först med att berätta om vinterns kisskaos som uppmärksammats en hel del i media. Allra värst är situationen för Karin Nordborg och Göran Karlsson som bor grannar med macken. De får ofta kissbesök ända in på husknuten.

– Det är ju ingen idé att bli upprörd för det hjälper inte, men det känns inte roligt när nån står och kissar på ens gårdsplan, säger Karin Norberg.

Ser ni någon lösning?

– Vi hoppas att Trafikverket ska ta sitt ansvar, till att börja med öppna Lassekrog och kanske också skapa nått ställe här i Kårböle. För det är klart att folk har åkt långt och behöver stanna till. Men vi hoppas ju att man åtminstone på dagtid kan stanna vid restaurangen här intill och gå på den toaletten, säger Gunnar Malmström.

Rastplatsöversyn på gång i regionen

Enligt Patrik Wirsenius, nationell planerare på Trafikverket, har myndigheten närliggande planer på att göra en rastplatsöversyn i regionen.

– I samband med det får man se över om det behövs hittas nån rastplats med toaletter i närheten. Vi har bestämmelser på att tillgång till rastplats ska finnas var 60:e till 120:e minut på funktionellt prioriterat vägnät där riksvägar och vissa länsvägar ingår, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kissproblemen i Hälsingland

Mer i ämnet