Foto: SVT

Collie med koll på kor

Uppdaterad
Publicerad

I oktober ska det avgöras vilken som är den bästa, svenska hunden att valla nötdjur. 21 tävlande har kvalificerat sig till SM och den enda från Gävleborg kommer från Stamnäs utanför Hudiksvall.

Bordercollien Lilli och hennes husse Lennart Halvarsson har inte tränat på en månad. Sist de var på tävling fick hon nämligen en sträckning som krävt vila.

Men nu är det bara en dryg månad kvar till SM och Lennart passar på att få igång henne samtidigt som hon får visa sina talanger.

– Hon har bra pondus med ett bra tryck. Det går inte att ha för mesiga hundar när man vallar nötdjur, då kommer man inte så långt. Jag tycker att hon är ganska så komplett.

– Hon är duktig att tänka själv, förutseende och förstår vad hon ska göra. Sen är hon väldigt lydig, när man säger åt henne gör hon precis det man vill. Det är en jättebra hund som jag verkligen är nöjd med, säger han.

Hunden ett måste på gården

Egentligen var det inte alls meningen att Lennart skulle ha någon vallhund. Men när en kollega i grannbyn hade beställt en och det fanns en valp över i kullen kunde han väl prova han också.

Det var för 16 år sedan. Sexåriga Lilli är hans andra bordercollie och efter henne har han dottern Tuva och de är ovärderliga arbetsredskap på mjölkgården.

– Till vardags får de hämta hem dem till mjölkning, jag använder dem till att flytta kvigor, byta fållor och när något djur har rymt. Det har gått så långt att jag nästan tycker att det är lite kul när det händer. Då får man verkligen prova och träna på att jobba hem dem. Det är otroligt vilken stor hjälp de är, jag skulle aldrig kunna vara utan hund.

Hoppas på finalstrid

Det visade sig att Lilli var något utöver det vanliga. På kul provade de att tävla lite grann och nu har de tillsammans kvalificerat sig till SM i nötvallning i oktober. Lennart Halvarsson tror inte på vinst, men att gå till final är inte omöjligt.

– Vi får se, det är ju 21 tävlande. Det är många duktiga förare och hundar, säger han.

Även om en bordercollie har vallning i generna ligger det mycket träning bakom för att få till en bra hund.

– Det får man räkna med, men det har man igen flera gånger om både på jobbet hemma på gården och om man vill tävla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.