Den mordåtalade nekar till att ha dödat 20-åringen i Ljusne i vintras. Foto: SVT

”Den verkliga gärningsmannen är på fri fot”

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren hävdar att två vittnen har sett den mordåtalade utdela knivhugg mot mordoffret och yrkade under slutpläderingarna i rättegången om mordet i Ljusne att han ska dömas till 18 års fängelse för mord. Försvaret menar att den verkliga gärningsmannen kan finnas bland de misstänka som polisen aldrig fick tag i.

I februari i år hamnade två gäng i bråk i Ljusne. En 20-årig man knivhöggs till döds och ytterligare tre personer skadades. Åklagarens bevisning bygger bland annat på två vittnen som har sett den mordåtalade hugga kniven i mordoffret.

– Han är vid brottstillfället inte fyllda 21 år och då säger lagen att han inte får dömas till livstid. Taket ligger då på 18 års fängelse och min uppfattning är att med hänsyn till att han ska dömas för mord och grov misshandel i flera fall så slår man i taket på 18 år, säger Arek Nowak, åklagare.

Misstänkt mord i Ljusne

Ytterligare en man är åtalad för medhjälp till grov misshandel i fyra fall, han nekar till brott.

Två misstänkta på frifot

Från början jagade polisen ytterligare två misstänkta gärningsmän, de fick man dock aldrig tag i och de misstänks ha flytt landet. Enligt åklagaren är de fortfarande misstänkta för att ha deltagit i misshandeln men inte varit de som har dödat 20-åringen. Den mordåtalades advokat hävdar däremot att det inte kan uteslutas att det är en av dem som flytt landet som är skyldig till mordet.

– Den verkliga gärningsmannen finns inte i rättssalen, han är på fri fot. Tyvärr ger det en stor obalans i hela rättegången, det känns orättvist att min klients uppgifter inte kan jämföras med uppgifterna från de andra två tänkbara gärningmännen, säger Per Wiesel, försvarsadvokat.

Din klient har ju pekat ut en kniv på sin, där det finns DNA från mordoffret?

– Vi menar att det är en logisk följd av att han har haft en fysisk kontakt med den avlidne i ett skede innan han gömmer knvien. Han menar att han ska frikännas från ansvar för mord, däremot dömas för misshandel, säger Per Wiesel.

Tillräckliga bevis

Åklagare Arek Nowak hävdar att vittnesuppgifterna och DNA-spåret på kniven är tillräckligt starka bevis för att fälla den mordåtalade, dock medger han att det är bekymmersamt att två misstänkta gärningsmän är på fri fot.

– Det är naturligtvis en bekymmersam sits för de personerna bör ju också ställas till ansvar för vad de har gjort men det är inget som påverkar utgången i målet som vi avhandlar här och nu, säger Arek Nowak.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt mord i Ljusne

Mer i ämnet