”Det går inte att styra var människor vill bo”

Uppdaterad
Publicerad

Bostadsbristen i Gävleborg som vi har berättat om har skapat starka känslor. Nu berättar Länsstyrelsen om sin plan för att motverka bostadsbristen i länet.

Tidigare i veckan träffade SVT Nyheter Gävleborg Conny Jonsson i Gästrike Hammarby utanför Sandviken. I nästan tre år har han försökt fått sitt hus sålt. Han tycker att man borde göra mer för att få fart på byarna och bostadsbristen som oftast uppstår på centralorten borde kunna lösas om man försöker få bostäder på landsbygden bebodda.

Lise Ekenberg är enhetschef på enheten för samhällsutveckling och samhällsskydd på Länsstyrelsen Gävleborg och de ansvarar bland annat för att analysera bostadsmarknaden i länet.

#BOSTADSÖKES

Conny Jonsson frågar sig i vårt inslag om varför man inte använder glesbygden där man har lägenheter som står tomma och bostäder som är svårsålda för att få bukt på bostadsbristen, vad tänker du kring det?

– Det går inte att styra var människor vill bo och vi har en tendens i hela världen och den finns även i vårt län att folk rör sig mer mot städer och det är inget som man kan hindra utan det är en sådan utveckling. Men sen kan man som myndigheter göra åtgärder för att göra mer attraktivt och möjligt att bo i glesbygden.

Kommer det att ljusna här i länet, kommer det bli lättare att få tag i boende om några år?

Det är inriktningen från regeringen, ja.

Hör vad Länsstyrelsen gör för att lösa bostadsbristen i länet i inslaget ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#BOSTADSÖKES

Mer i ämnet