Foto: SVT

Politiker ryter till om förlossningen i Hudiksvall

Publicerad

Förslaget att stänga förlossningsavdelningen i Hudiksvall i sommar på grund av personalbrist har fått regionpolitiker att agera. Maria Molin (M) ville vid torsdagens nämndsmöte att politiken skulle kräva av verksamheten att hålla öppet i sommar, oavsett kostnad.

Att stänga förlossningsavdelningen i Hudiksvall mellan vecka 25 och 28 i sommar är verksamhetens lösning på personalbrist, något SVT tidigare berättat om. I stället ska mödrar få föda i Gävle, eller utanför länet. Maria Molin (M), landstingspolitiker, har träffat personal på avdelningen och fått en uppfattning om läget:

– Jag anser att man från verksamheten inte har försökt att hitta en lösning. Man har inte pratat med folk som har slutat eller är föräldralediga och man har hållit tillbaka löner, säger Maria Molin (M), 2:e vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Måste få kosta

Vid torsdagens möte med Region Gävleborgs hälso- och sjukvårdsnämnd ville Maria Molin (M) därför att politiken skulle peka med hela handen, och ställa ett krav på verksamheten att hålla öppet i sommar, oavsett vad det kostar.

Enligt Maria Molin (M) saknas det mellan två och tre barnmorskor de veckor i sommar som förslaget handlar om. Att hänvisa mödrar till Gävle, eller Sundsvall och Falun som ligger utanför länet, riskerar också att bli kostsamt, menar hon.

– Det måste gå att lösa problemet, det får kosta vad det kosta vill. Om patienterna måste förflyttas, kanske med ambulans, eller läggas in i förväg kostar pengar. Söker sig patienter utom länet måste Region Gävleborg stå för hela förlossningskostnaden, säger Maria Molin (M).

Patientsäkerhet måste säkras

Vid nämndsmötet fick hon dock inte majoriteten med sig. Tommy Berger (S), vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, anser att verksamheten alltid har ett krav på sig att hålla öppet, men i bland går det helt enkelt inte.

– Det är en patientsäker förlossningsvård som krävs, och vi vet från andra verksamheter att man kan behöva göra vissa tillfälliga förändringar för att garantera en säker och bra vård, samtidigt som vi måste ordna så att personalen får semestrar och en bra arbetsmiljö, säger Tommy Berger (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.