Bilden tagen vid ett annat tillfälle/Arkiv Foto: Bertil Ericsson/TT

Döende man fick vänta 9 timmar på akuten

Uppdaterad
Publicerad

IVO kritiserar Gävle sjukhus sedan en man som var döende i cancer tvingades ligga nio timmar på akuten på Gävle sjukhus, utan smärtlindring, trots att han var inskriven för palliativ vård.

Mannen hade hämtas i ambulans sedan hans tillstånd kraftigt försämrats. Anhöriga hade tydliga besked om att mannen skulle föras direkt till onkologen, där han var inskriven för palliativ vård – vård i livets slutskede – men onkologkliniken nekade först att ta emot honom.

Det ledde till att mannen fick ligga i nio timmar på akutmottagningen innan han fördes till vårdavdelningen.

Fick ingen smärtlindring

Mannen som då var döende fick inledningvis ligga flera timmar på en brits i korridoren på akutmottagningen, och hans anhöriga var tvungna att själva åka till bostaden för att hämta smärtstillande medicin, då inget gavs mannen av personalen på akuten. Det är en av punkterna som IVO, Inspektionen för vård och omsorg, kritiserar i sitt utlåtande efter att fallet anmälts.

Efter cirka nio timmar fördes så mannen till cancervården, där han avled någon timme senare.

Medger brister

Ansvariga på Gävle sjukhus medger att patienten inte fick rätt vård när han fick stanna på akuten istället för att komma till rätt vårdavdelning. I sitt svar till IVO skriver man bland annat:

När en svårt sjuk patient kommer till sjukhus är det svårt att veta vad som orsakar vad när det gäller patientskada, men det kan klart sägas att patienten inte blev bättre av att komma in till Akuten istället för som rutin direkt till avdelning 17.

Saknas kunskap

Onkologen har nu har  haft ett inledande möte med akuten för kunskapspåfyllning om vad som gäller när deras palliativa patienter inkommer akut.

Någon orsak till varför patienten avvisades från onkologen till att börja med har inte identifierats i vårdgivarens yttranden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.