En 26-årig man fick ett träd över sig och avled. Bilden har ingen koppling till olyckan. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

Dog vid trädfällning – arbetsgivare i rätten

Uppdaterad
Publicerad

I dag tisdag hölls rättegången mot den enmansföretagare som misstänks ha vållat en 26-årings död. Det var i samband med ett trädfällningsarbete i Bollnäs kommun hösten 2014, som något gick fel och mannen fick ett träd över sig.

26-åringen fick så allvarliga skador att han avled. Mannen som fällde trädet misstänks för vållande till annans död, och eftersom han också var arbetsgivare åt den avlidne 26-åringen så yrkar åklagaren på att han ska betala en företagsbot om minst en miljon kronor.

– Min klient har inte varit arbetsgivare i arbetsmiljölagens mening, säger advokat KG Myhrberg när rättegången idag inleddes.

”Har gjort allt som kunde göras”

Den 30-årige företagaren står åtalad för arbetsmiljöbrott och vållande till annans död.

– Brottet har inte begåtts i min klients näringsverksamhet. Han har gjort allt som skäligen kunnat göras för att hindra dödsfallet, säger KG Myhrberg.

Miljöåklagare Christer B Jarlås menar att 30-åringen av oaktsamhet orsakat 26-åringens död och kräver en företagsbot om lägst 1 miljon kronor.

Personligt ansvar

– Även om det inte har skett inom näringsverksamheten anser jag att den åtalade har ett personligt ansvar och därför ska anses skyldig till vållande till annans död, säger åklagaren.

De efterlevande begär sammanlagt drygt 260.000 kronor i skadestånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.