Fängelse för knivdådet i Ljusne

Uppdaterad
Publicerad

I vintras dog en 20-årig man sedan han blivit knivstucken vid ett bråk i Ljusne. Hudiksvalls tingsrätt väljer att döma den huvudåtalade för grov misshandel och vållande till annans död, grovt brott, och inte mord som åklagaren yrkade.

Påföljden för den man som åtalades för mord, men nu döms för grov misshandel och vållande till annans död, grovt brott, blir fängelse i tre år och nio månader. Han ska även utvisas från Sverige i tio år.

Ytterligare en man som åtalades för medhjälp till grov misshandel i fyra fall frikänns helt.

Misstänkt mord i Ljusne

Bråk mellan gäng

Den 13 mars hamnade två gäng i bråk med varandra i ett bostadsområde för asylsökande i Ljusne, utanför Söderhamn. Motivet till bråket ska enligt åklagaren ha varit att en person har fått kränkande saker sagda till sig.

I bråket skadades fyra personer, varav en 20-årig man så allvarligt att han senare avlider på väg till sjukhus.

Den huvudåtalade, en man som vid brottstillfället var 20-år gammal, hävdar att den verkliga gärningsmannen är någon annan. Hans försvarsadvokat Per Wiesel har tidigare sagt till SVT att det inte är omöjligt att gärningsmannen finns bland de två misstänkta som polisen aldrig fick tag i, som tros ha flytt landet.

Åklagaren har lutat sig mot bevisning i form av DNA-spår från mordoffret på en kniv som den huvudåtalade har pekat ut som sin kniv, samt två vittnen som ska ha sett hur han huggigt med kniv mot mordoffret. Åklagaren yrkade på 18 års fängelse.

Går inte att bevisa uppsåt

Enligt Hudiksvalls tingsrätt döms den huvudåtalade för grov misshandel i fyra fall och för vållande till annans död, grovt brott, när det gäller offret som avled.

Enligt tingsrätten är det bevisat att den huvudåtalade, sedan en annan person hämtat och delat ut knivar, gemensamt med andra gått till angrepp mot målsägandena. Den huvudåtalade hugger 20-åringen i låret vilket får till följd att denne avlider.

Tingsrätten väljer dock inte att döma den huvudåtalade för mord, vilket åklagaren har yrkat på, med förklaringen att det inte går att bevisa att det har funnits ett uppsåt att döda målsäganden.

Åklagaren Arek Nowak kommenterar domen så här:

– Jag tycker att jag kunde visa uppsåt genom att det är en person som använder en stor kniv och att det är flera knivhugg. Och genom att hugga med ett föremål som kan tränga djupt in i kroppen så menar jag att det visar på att om man inte har haft en direkt avsikt så har man i alla fall varit likgiltig inför vad som kan hända, säger Arek Nowak till SVT Nyheter Gävleborg.

Parterna har tre veckor på sig att överklaga domen till hovrätten.

– Jag ska ta ställning till det efter att jag har läst domen i detalj, säger Arek Nowak.

Den dömde ska betala sammanlagt 55 000 kronor i skadestånd till den dödes dödsbo och anhöriga, och ytterligare 109 000 kronor till de tre målsäganden som blev grovt misshandlade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt mord i Ljusne

Mer i ämnet