Döms för hets mot folkgrupp

Uppdaterad
Publicerad

En 33-årig man från Hudiksvall dömdes idag för hets mot folkgrupp av Gävle Tingsrätt.

Mannen var tidigare ansvarig utgivare för de nazistiska skivbolaget Sniper records och döms  för att ha gett ut musik som talar nedsättande om andra folkslag. 33-åringen döms till villkorlig dom och 100 dagsböter. TIngsrätten bifaller åklagarens åtal i sin helhet.

Att sajten där musiken kunde hämtas hade en varningstext tar rätten ingen hänsyn till utan konstaterar att skivbolaget riktade sig till individer med nationalsocialistiska intressen.

33-åringen har till sitt försvar ifrågasatt ett fällande för hets mot folkgrupp som i strid mot yttrandefriheten enligt Europakonventionen. TIngsrätten har granskat saken och finner att en fällande dom inte kan anses strida mot Europakonventionen.

Rätten skriver bland annat, vad gäller låttexterna: ”...dessa är att likna vid slagord med ett uppeggande syfte och har inget att göra med sakliga argumenationer och det kan inte finnas något i en rättsstat godtagbart skäl för att sprida sådana texter, varför det inte heller kan anses strida mot yttrandefriheten enligt Europakonventionen att fälla till ansvar för hets mot folkgrupp”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.