Foto: SVT

Dopning på schemat i Söderhamn

Uppdaterad
Publicerad

Dopning är högaktuellt på grund av de norska skidåkarskandalerna. Idag fick eleverna på Staffangymnasiet i Söderhamn veta hur dopningsmedel kan påverka en som person.

Eleverna tycker att det är fråga om fusk när det används inom idrotten.

– Det är dåligt att de fuskar. Det är ingen riktig sportanda. Man ska ju använda egen kraft, säger Felix Stake, elev på Staffangymnasiet.

Att det uppstår dopningsskandaler, som kring den norska skidstjärnan Therese Johaug, är inte bara av ondo anser dopningsexperten som föreläste för eleverna på Staffangymnasiet.

– När det händer spektakulära våldsbrott eller spektakulära dopningsfall inom idrotten så ökar medvetenheten och intresset. Det är väl den positiva sidan av till exempel debaklet i Norge, säger Tommy Moberg, socionom på Göteborgs univeristet.

Inte bara världsstjärnor dopar sig

Att dopningsmedel används av många som tränar, även bland motionärer, är känt. Frågan är om det görs även i Söderhamn?

– Jag vet att det finns. Men inte så många som jag känner. Det förekommer, säger William Kvist, elev på Staffangymnasiet.

– Jag har hört talas om att folk använder. Men jag känner ingen som gör det, säger Tilda Ferquist, elev på Staffangymnasiet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.