Dubbel chans till avancemang

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit svårt för Gästrikland att komma in i innebandyns finrum. Men nu är det på gång när två lag kvalar för spel i Svenska superligan.

Det är GGIK:s herrlag och Strömsbros damlag som nu kvalar för spel i Svenska superligan, den hösta ligan i innebandy. Strömsbros damlag har gått som tåget och vann sin serie i år. GGIK:s herrlag var nykomlingar i årets Allsvenska, men laget gjorde bra ifrån sig och slutade på en andra plats i serien.Därför får de nu kvala till Svenska Superligan i innebandy där de möter Tyresö/Trollbäcken.

– Otroligt spännande såklart. Men vi tar det som det kommer, vi har inte riktigt ställt in oss på att spela kval tidigare så det fick bli som det blir nu, säger Adam Lundgren som är forward i GGIK.

Johanna Persson är forward i Strömsbro och hon har fått många reaktioner i och med lagets framgångar, bland annat på sitt jobb i en matbutik:

– Jag möter många kunder som inte tittat på innebandy förut som kommer in och grattar och tycker det är roligt att det går så bra.

Gävle befinner sig alltså i en ovanlig situation när både ett herr- och ett damlag kvalar till innebandyns högsta serien. På herrsidan i Gästrikland är det bara Sandvikenlaget Alba som har spelat på den nivån och det var för nästan 20 år sedan. Och det var drygt 10 år sen som Gävle hade ett damlag i högsta serien:

– Det skulle betyda otroligt mycket för innebandy i den här regionen. Vi har ju haft ett damlag och ett herrlag uppe tidigare men det skulle ju vara fantastisk om vi skulle få två, säger Roger Collin på Gästriklands innebandyförbund.

Gästrikland gränsar till län med framgångsrika innebandylag, så frågan är varför har inte Gästrikland lyckats?

– Hallpronlematiken är ganska stor i denhär regionen. Vi har en otroligt bra ungdomsverksamhet, vi får fram otroligt mycket talanger. Problemet är att de lockas till Uppsala, Falun, Mora, där det finns elitlag och mycket bättre möjligheter till elitträning. Det som är positivt i det här är att vi har ett beslut om att det kommer upp en ny arena i Gavlehov men det är ju inte till nästa säsong, menar Roger Collin.

Forwarden Johanna Persson tror det skulle betyda mycket för de yngre spelarna om det fanns Gästrikelag i den högsta serien:

– I vår klubb, Strömsbro, har vi många tjejer som ser upp till oss och kolla på matcherna. Det är klart att det blir en boost för dom att vilja komma högre upp.

Även Adam Lundgren i GGIK hoppas så klart på att laget ska kunna avancera:

– Framför allt är det en dröm som går i uppfyllelse att få spela i SSL (Svenska superligan). Det är lite av en pojdröm som går i uppfyllelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.