Här är det nya dubbelspåret. Foto: Daniel Wikdahl SVT

Efterlängtat dubbelspår invigs

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen invigs dubbelspåret mellan Furuvik och Skutskär. Det innebär att Ostkustbanan kommer att kunna ta fler tåg med kortare restider mellan Gävleborg och Mälardalen än tidigare.

MISSA INTE: Se vår livesändning från invigningen i efterhand.

Dagens invigning av dubbelspåret mellan Furuvik och Skutskär är efterlängtad av många. Det handlar bara om fem kilometer spår, men det har tagit flera år av planering och byggande och under den tiden har tågköer och förseningar som förvärrats av enkelspåret varit ett återkommande problem. Nu har tågets väg rätats ut, tågmötesproblematiken är borta och hastigheterna kommer att kunna vara upp mot 200 kilometer i timmen.

Premiärkördes redan igår

Redan på tisdagskvällen gjorde ett SJ3000-tåg sin första resa på det nya spåret och under dagen kommer tåget att trafikerats av både SJ och UL.

Skutskärs bruk ett minne blott

Sommarresenärer kommer förmodligen inte att märka av dubbelspåret mer än att det förhoppningsvis blir färre tågköer och att utsikten blir annorlunda – till exempel är den klassiska vyn från tågfönstret över Skutskärs bruk nu ett minne blott.

Tågen kommer också till en början att gå ganska långsamt eftersom spåret har en inkörningsperiod. Men i de nya tidtabellerna till hösten kan dubbelspårets ökade kapacitet märkas av.

SVT sänder live

SVT Nyheter Gävleborgs reporter Daniel Wikdahl och fotograf Jan-Peter Eriksson kommer att bevaka dagens invigning. Vi kommer bland annat att sända live här på vår hemsida i samband med att infrastrukturminister Anna Johansson (S) inviger dubbelspåret. Livesändningen startar klockan 16:18.

Ersättningstrafik mellan Gävle-Tierp

Det gamla spåret kommer att rivas och under det arbetet kommer bussar att ersätta tågen på sträckan mellan Gävle-Tierp och rivningsarbetet kommer att pågå till och med augusti. Se faktaruta nedan för mer information om ersättingstrafiken.

Ersättningstrafik

Upptåget: Banarbeten Gävle – Tierp 16 maj – 3 juli. Ersättningsbussar körs enligt följande:

  • Natt mot måndag – fredag 16 maj – 3 juli (utom 15 juni) En avgång i vardera riktningen ersätts med buss. Klockan 3.09 från Gävle och 01.47 från Tierp (01.09 från Uppsala). 27 juni – 1 juli körs ersättningsbussen från Gävle hela vägen till Uppsala.
  • Torsdag 9 juni – tisdag 14 juni klockan 20.00 Alla avgångar mellan Gävle och Tierp eller omvänt ersätts med buss.
  • Lördag 2 – 3 juli Samtliga avgångar Gävle – Tierp eller omvänt mellan klockan 12.37 lördag 2 juli och klockan 11.47 söndag 3 juli ersätts med buss.

Källa: UL.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.