• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bergsjö i Nordanstigs kommun, Gävleborgs län. Det brinner i en villa i Bergsjö i Nordanstigs kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Räddningsledaren uppmanar också allmänheten att hålla sig borta från platsen där det brinner. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mer information om EU-valet på sociala medier hade varit bra, menar Ida Norberg (i mitten) som bor i Ljusdal. Hör fler unga röster i klippet. Foto: Julia Örtegren

En av tre unga i Gävleborg röstade i förra EU-valet – lägst i landet

Uppdaterad
Publicerad

I förra EU-valet hade Gävleborgs län lägst valdeltagande i Sverige i åldersgruppen 18–29 år. Och enligt länsbor i åldersgruppen som vi pratat med behövs det mer information riktad till just unga.

– Jag är osäker på om jag ska rösta eftersom jag inte är så insatt, säger Rebecca Vindiana från Ljusdal, som har möjlighet att rösta för första gången.

Endast 34 procent av Gävleborgarna i åldrarna 18–29 år röstade i EU-valet 2019, vilket var lägst i hela landet. Högst valdeltagande inom samma åldersgrupp hade Uppsala län med 53 procent. SCB:s statistik visar också att kvinnorna i åldrarna 18–29 år röstade i högre utsträckning än män i alla län.

Unga vill ha mer information

28-årige Mohammad Attaie i Ljusdal brukar rösta i riksdagsvalet, men har aldrig röstat i EU-valet.

EU-valet i Gävleborg 2024

– Nej. Det kanske beror på att vi fick dålig information från politikerna eller av kommunen. Jag vet inte, säger han.

Hör fler unga röster från länet i klippet.

Mer information kommer

Kommunernas olika valnämnder ansvarar för genomförandet av valet, men har inte i uppgift att öka valdeltagandet. Däremot har de ett tydligt uppdrag om att informera om var, när och hur man kan rösta.

– Det kommer att komma mer info när det närmar sig. Bland annat kommer vi att skicka ut information till alla kommuninvånare när förtidsröstningen dragit igång säger Moa Bäckström som jobbar med valet i Hudiksvalls kommun. I just Hudiksvall har kommunpolitikerna också beslutat om att kommunen ska vidta åtgärder för att ökat valdeltagande.

– En del i det blir att vi kommer hålla förtidsröstning på en gymnasieskola och kanske även i shoppinggallerian här, säger Moa Bäckström.

Så stort var valdeltagandet bland 18-29:åringar i EU-valet 2019

Gävleborg län: 34 %

Södermanlands län: 36 %

Västmanlands län, Dalarnas län, Västernorrlands län: 37 %

Jämtlands län, Värmlands län: 38 %

Kalmar län, Norbottens län, Blekinge län: 39 %

Gotlands län, Jönköpings län: 41 %

Örebro län, Hallands län: 42 %

Kronobergs län: 43%

Skåne län, Västra Götalands län: 45 %

Västerbottens län, Östergötlands län: 46 %

Stockholms län: 51 %

Uppsala län: 53 %

Andel röstande 18–29 åringar i Gävleborg tidigare år

2014: 38,2 %

2009: 32,8 %

2004: 18,2 %

Källa: SCB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet i Gävleborg 2024

Mer i ämnet