Barbro Larsson har varit husmor på RIA i Gävle i nio år. Dit kommer bland andra tiggaren Zina Bakova från Bulgarien. Foto: SVT

RIA – en fristad för utsatta människor

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Gävleborg har besökt RIA i Gävle. En öppen verksamhet för socialt utsatta människor i samhället. Här kan människor få frukost och det finns dusch- och tvättmöjligheter för de som behöver.

Crossroad, kallar man den del av verksamheten där man också har öppnat upp för eu-migranter och för dem har RIA-huset blivit en fristad.

– Vi kommer hit varje dag. Vi sitter här och äter och värmer oss. Sen går vi ut och tigger, säger Zina Bakova.

När Zinas man dog av diabetes blev hon av med sitt hem i Bulgarien, och med bara en väska åkte hon till Sverige för att tigga för sin överlevnad. Hon bor i en gammal husvagn och nu har besöken på RIA blivit en viktig del av hennes vardag.

En plats att samla krafter på

Barbro Larsson har varit husmor på RIA i nio år och hon berättar att det är viktigt för EU- migranterna att ha en plats där de kan samla krafter och få stöd för att klara av sin vardag.

– De har ju en tuff situation, de får ju förflytta sig överallt och inte vara kvar på någon plats, så det är svårt för dem, säger Barbro Larsson.

Tigger för sin överlevnad

Zina Baklova säger att hon tjänar runt 60 kr per dag och det räcker inte för att hon ska kunna hjälpa sin fattiga familj i Bulgarien. Hon berättar att det inte är lätt att vara tiggare, människor på gatan kan titta ned på henne och många gånger känner hon sig ogillad.

Zina Bakova kommer från Bulgarien och idag tigger hon i Gävle för sin överlevnad. Foto: Lina Abusagr

– Det känns inte alls bra att tigga. Jag skulle vilja ha ett jobb, till exempel städning och sådana praktiska jobb, men det finns inga, säger Zina Baklova.

– Alla människor behöver våga titta och öppna sina hjärtan mycket mer när det gäller människor i utsatta lägen, för ingen vet vem som kan hamna där. Alla kan få en svår livssituation och behöva hjälp och stöd, säger Barbro Larsson.

Se hela reportaget från RIA på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.