Den misstänkte tar ut pengar från moderns uttagskort efter hennes död. Foto: Polisens förundersökning

Erkände modersmord – åtalas för mordförsök

Uppdaterad
Publicerad

Mannen erkände gång på gång att han dödat sin mamma. Men åklagaren vill att mannen döms för försök till mord, alternativt grov misshandel. Dödsorsaken har inte gått att fastställa.

Det var den 30 november 2015 som en handläggare på socialtjänsten larmade polisen. Hon stod då utanför en äldre kvinnas bostad på Brynäs i Gävle och lyckades inte få kontakt med henne.

En låssmed kom till bostaden och öppnade åt polisen. När de gick in i bostaden fick de syn på ”en mycket blodig man” som satt i soffan längst in i lägenheten.

Brynäsmordet

När mannen fick syn på patrullen, två poliser iförda skoskydd och gåendes i samma fotspår, så ska den blodiga mannen enligt ett PM från polisen högt och tydligt ha deklarerat att han slagit ihjäl sin mamma. Han upprepade det hela flera gånger, enligt PM:et, och sa att han hade gjort det för att hon hade så ont. Han uppgav flera ingående detaljer kring tillvägagångssättet. Mannen fördes sedan iväg med ambulans med skärskador, både på handen och på halsen.

I lägenheten anträffades kvarlevorna av en kropp. Kroppen hade legat där en längre tid och läkaren som utfärdade dödsbeviset på kvinnan gissade, enligt ett PM, när hon fick se kroppen att det hade gått minst en vecka sedan kvinnan avled.

Åtalas för mordförsök

Trots mannens ord vill åklagaren bara döma mannen för försök till mord. Dödsorsaken har inte gått att fastställa.

– Vad vi kan se så har det våld som mannen erkänt inte varit dödande, har åklagare Ulf Back tidigare sagt till SVT Nyheter Gävleborg.

Åklagaren lämnade in sin stämningsansökan till Gävle tingsrätt i dag. I den hävdar åklagaren att mannen någon gång under tiden 25 oktober – 17 november 2015 i en bostadslägenhet i Gävle haft avsikten att beröva kvinnan livet och tilldelat henne flera slag mot huvudet med en hammare och skurit henne över halsen med en kniv, vilket orsakat smärta, blåmärke, sårskador och blödning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brynäsmordet

Mer i ämnet