Berghönsen i Bomhus hör egentligen hemma i Asien. Foto: SVT

Exotiska grannar i Bomhus

Uppdaterad
Publicerad

Berghöns lever normalt i Asien, från östra Medelhavet till Mongoliet, men nu har en flock bosatt sig i Bomhus utanför Gävle.

Vi hörde talas om att en främmande fågel ofta synts i ett bostadsområde i Bomhus. Och åkte dit för att se efter

På  Ringarstigen i Bomhus utanför Gävle verkar fåglarna trivas. Gatan ligger nära Rudsjön som är en fågelsjö och här finns många fågelarter representerade. Fast på senare tid har faunan utökats med en fågelsort som normalt sett inte finns på våra breddgrader.

Fast, även om många vittnade om att de ofta sett de främmande fåglarna kan vi inte se några vid första besöket.    

Men när vi kommer tillbaka nästa dag upptäcker vi fåglarna på en bakgård. Och fågelskådaren Esbjörn Nordlund konstaterar att det med all sannolikhet rör sig om berghönor.

Lever i medelhavsområdet

I vanliga fall håller berghönorna till i ett område som sträcker sig från östra medelhavsområdet ända till Mongoliet och man kan fråga sig hur de förirrat sig ända till Bomhus?

– De är förmodligen utsläppta av folk som ska träna sina jakthundar. Man är litet skeptisk för även om jag inte tror att den här typen förökar sig så kan det bli störande för naturen.

När fåglarna upptäcktes i somras var de tio, elva stycken men några har fallit ifrån och numera är det sex hönor som frimodigt rör sig bland gårdarna

– Det blir ju litet snack här på gatan. Många matar dem och det är ett trevligt inslag, menar Kjell-Åke Sahlin som är en av de boende i bostadsområdet. De flesta är positiva så länge de inte går upp på altaner och trappor för även fåglar måste ju bajsa.

– Det är spännande att de är så orädda att de springer runt här i kvarteret. Det är litet märkligt, tycker Esbjörn Nordlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.