Ambulanssjuksköterskan Rasmus Bjéren är orolig inför sommaren nu när flera ambulansbilar ställs av. Foto: Arkivbild/SVT

Facket: ”Jag är personligen orolig”

Uppdaterad
Publicerad

Rasmus Bjerén, ambulanssjuksköterska och förtroendevald på Vårdförbundet, är orolig efter att Region Gävleborg har beslutat att ställa av flera ambulansbilar i sommar.

Ambulanschefen Simon Nilsson har sagt att patientsäkerheten inte kommer att påverkas och medborgarna behöver inte vara oroliga, delar du den uppfattningen?

– Nej, det gör jag inte. Jag vet att vi ofta är ute på uppdrag med samtliga bilar vi har här i norra delen av Hälsingland. Och jag vet att samma gäller i södra delarna av länet också. Jag är personligen orolig.

Jourtid inom ambulansen

Han menar också att grundberedskapen redan är så pass god att det inte gör så mycket att man ställer av några bilar – är det så att det kanske finns för mycket ambulanser idag?

– Det är intressant. Jag har läst underlaget som ledningen har och där talar de om medeltider fram till patienter, det är ett fint sätt och sminka det. För om man läser Nysam, som är de som för statistik kring detta, så klarar vi inte målen varken på prio ett eller prio två uppdrag. Så jag vet inte vad han menar med bra grundberedskap om vi inte ska uppnå de mål som vi har satt.

Hur tror du att det här beslutet om att det blir färre ambulanser påverkar personalen?

– På ett sätt gör det situationen enklare då befintlig personal måste jobba mindre. Det stora problemet här ligger inte på personalen även om vi står inför en jobbig sommar utan det här är befolkningen som drabbas. Vårdförbundet har varnat för det här hela tiden.

Vad tror du blir de värsta farhågorna?

– Ja, det är om det finns en ambulans när man behöver den och var den finns.

Spelar det någon roll att man ställer en bil i Ljusdal?

– Det är lätt att komma med statistik och det ska vi naturligtvis förhålla oss till samtidigt är det så att vi har små marginaler i det här jobbet. Förra måndagen när jag jobbade på eftermiddagen åkte jag från Delsbo på en mycket, mycket akut körning i Ljusdal. Då fanns det inga bilar hemma i Ljusdal utan då blandar man in helikopter och sånt som var mer än en timme bort. Sen vet jag att den natten så var båda bilarna ute i princip hela natten. Hur det än är så finns det situationer när det inte finns resurser tillgängligt idag och jag menar har man en bil mindre så säger väl det sig självt hur det blir.

LÄS MER: Fler ambulanser ställs av i sommar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jourtid inom ambulansen

Mer i ämnet