Foto: SVT

Domen mot Fikru Maru skjuts upp

Uppdaterad
Publicerad

Domstolen i Etiopien skjuter upp domen mot den svensk-etiopiske hjärtläkaren Fikru Maru med en vecka. Det meddelar UD och hans advokat Hans Bagner efter ett tidigare, felaktigt, besked om att Maru fällts.

– I våra besked som vi har fått handlar det om att domstolen har beslutat att skjuta upp förhandlingen till torsdagen den 6 oktober, säger Patric Nilsson vid UD:s presstjänst till TT.

Tidigare under torsdagen meddelade Bagner att Maru fällts, men tog senare tillbaka uppgiften.

Fikru Maru

– Domstolen meddelade att nästa torsdag så kommer man med ett beslut i skuldfrågan. Om det blir så att han anses skyldig till ett eller flera brott, kommer man behöva ytterligare några dagar på sig för att komma fram till en påföljd, säger Bagner till TT.

Kritiskt tillstånd

Fikru Maru har suttit fängslad i Etiopien sedan i maj 2013. För några veckor sedan flyttades han från högsäkerhetsfängelset utanför huvudstaden Addis Abeba till ett sjukhus på grund av en kollapsad lunga. Hans advokat Hans Bagner sade tidigare under torsdagen att förhoppningen är att domstolen antingen frikänner Fikru Maru helt, eller utdömer ett straff som ryms inom de nästan tre och ett halvt år som han suttit häktad sedan gripandet. Frågan har blivit akut med tanke på Marus hälsostillstånd.

– Han behöver en operation som inte går att utföra i Etiopien, och han måste därför flygas i väg, säger Bagner.

Hans Bagner vill att statsminister Stefan Löfven besöker Fikru Maru på sjukhuset för att uppmärksamma frågan. Löfven har besökt landet vid tre tillfällen sedan 2015, men inte träffat Maru personligen.

Engagerat sig i fallet

Katrin Hruska är den svenska läkare som engagerat sig i fallet och som just nu arbetar för Fikru Marus sak. Hon skriver nu på sin Facebooksida:

”Domstolen i Addis fortsätter att spela spel med Fikru Marus liv. Beslutet i dag var att han är skyldig, men dom kommer först om en vecka. Sedan återstår processer för att fastställa straffet.”

Anklagad för mutbrott

Maru fängslades i maj 2013 i Etiopien. Han anklagas för mutbrott, något som han enligt kollegor och familj är oskyldig till.

Det dröjde nästan två år innan domstolsförhandlingarna inleddes och nära 1,5 år har gått utan att han fått sin dom.

Fallet Fikru Maru

  • Den svenske hjärtläkaren Fikru Maru greps i maj 2013. Först efter sex månader fick han veta att han var misstänkt för att ha mutat Etiopiens tullminister.
  • Fikru Maru anklagas för att ha mutat sig fri efter att flera år tidigare ha fastnat i tullen med sjukhusutrustning som skulle användas på hans klinik i huvudstaden Addis Abeba. Sjukhuset är finansierat från Sverige av bland annat statliga Swedfund.
  • Ett 70-tal personer drogs in i härvan kring tullministern, men cirka hälften av dem är nu släppta. Fikru Maru förnekar brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fikru Maru

Mer i ämnet