Fikru Maru framgångsrikt opererad i Etiopien. Foto: TT/Montage

Fikru Maru opererad i Etiopien

Uppdaterad
Publicerad

Ett läkarteam har utfört en operation på Fikru Maru på Black Lion-sjukhuset i Addis Abeba.

Enligt Fikru Marus dotter Emy så har operationen gått bra, även om den var förenad med avsevärda risker.

Sedan Fikru Maru fördes från fängelset till sjukhuset har tillståndet för hans kollapsade lunga stadigt försämrats. En operation var därför nödvändig. Svenska myndigheter har hela tiden jobbat för att den skulle ske i Sverige, men när det nya åtalet nu blivit känt så valde Fikru Maru och hans familj att genomföra operationen i Etiopien.

Fikru Maru

En operation som i sig är relativt enkel, men som med Etipiska förhållanden betraktades som riskfylld.

Dålig tillgång på operationsinstrument

Dels hade man inte tillgång till all den utrustning som man normalt förfogar över om operationen skulle utförts i Sverige. Dels är de sanitära förhållanden i Addis Abeba av helt annan kvalité än i Sverige.

– Det är den stora risken, sa överläkare Lars Wiklund vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg, när vi tidigare pratade med honom om svårigheterna med att genomföra en operation i Addis Abeba.

– Risken för infektioner är långt större där efter en operation, än vad vi behöver räkna med om den genomförs här hemma.

Brev från Fikru Maru

Inför operationen så har Fikru Maru skrivit ett brev till Svenska Dagbladet där han uttrycker stor oro inför operationen. Han skriver bland annat:

”Måndag den 5 december 2016 är dagen när vad som helst kan hända. Då blir jag opererad. Det är först nu jag inser att det blir så, trots de undermåliga medicinska omständigheter operationen kommer att ske under”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fikru Maru

Mer i ämnet