Regissören Maya Lindh har tillfälligt lämnat London för att driva ett integrationsprojekt med ett trettiotal ungdomar i bygden där hon själv växte upp. Foto: SVT

Filminspelning pågår i Hälsingeskogen

Uppdaterad
Publicerad

Det pågår filminspelning i Hälsingeskogen just nu. Regissören Maya Lindh har tillfälligt lämnat London för att driva ett integrationsprojekt med ett trettiotal ungdomar i bygden där hon själv växte upp.

– Det är en mystisk liten historia. Det är två gäng som träffas här i skogen, och det uppstår konflikter av olika anledningar. Den innehåller lite allt möjligt, det är thriller, drama, spänning, science fiction och kärlek, konstaterar regissören Maya Lindh.  

Det är omkring 30 ungdomar som deltar i integrationsprojektet. Hälften är flyktingbarn och hälften är födda i Sverige. De har lärt sig om skådespeleri och skapat manuset tillsammans. Och den här veckan spelar de in i skogen vid Annsjön i Bergsjö.

– Jag spelar en kille som kanske tycker om en tjej, och så blir det tjafs med en kille som är där, berättar Sina Nouri om sin roll i filmen.

Den första scenen som spelas är mötet mellan grupperingarna. Ett av gängen är ute och letar efter livsformer från rymden då de överraskas av andra ungdomar.

Bråk mellan två gäng

– Det är ett bråk mellan de två gängen,  rivalgänget vill gärna få rymdgänget att känna sig så töntiga de bara kan, förklarar Marve Gomes, en av skådespelarna.

Regissören Maya Lindh flyttade till London som 20-åring för att studera vid the Kogan Academy of Dramatic Arts in London. I dag åtta år senare bor hon fortfarande kvar, och frilansar som skådespelare och regissör inom teater och film, och driver ett eget produktionsbolag.

Delar av filmteamet har hon tagit med sig därifrån, men de flesta är lokala filmarbetare.

– På landsbygden finns det  inte samma möjligheter för ungdomar att göra filmprojekt eller någonting inom det området. Det var något jag saknade när jag växte upp, säger Maya Lindh.

”En dröm att få vara med i en film”

Projektet är ett samarbete med föreningen Bergsjögården och stöttas av Nordanstigs kommun och av Kulturutveckling Region Gävleborg.

– Det är otroligt kul, det har varit en dröm att få vara med i en film och så kommer det här till en liten by som Bergsjö, säger Marve Gomes.

Tanken är att det ska bli en kortfilm som ska visas på festivaler över hela världen, och att det ska bli en speciell visning på Bergsjöbiografen. Skådespelaren Figge Norling är också med och gör en roll i filmen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.