Foto: SVT

Fjolårsgräset – en stor brandfara

Uppdaterad
Publicerad

Det är just nu stor brandrisk i Gävleborgs län. Och efter flera gräs- och skogsbränder i vårt område uppmanar Räddningstjänsten alla att elda med sunt förnuft.

Det är det torra fjolårsgräset som just nu är lättantändligt. Den senaste månaden har länet drabbats av 26 bränder av olika omfattningar i skog och mark. Senaste i går härjade en brand på ett hygge i Fjäle, utanför Enånger. Och SMHI har utfärdat en förhöjd brandrisk i vårt område.

– Det har inte regnat så mycket den senaste tiden, men det har blåst väldigt mycket och solen har legat på. Det är bidragande orsaker, säger Johan Kallin-Stropp, inre befäl vid Gästrike Räddningstjänst.

App för brandsäkerhet

Det finns också en app som man kan ladda ner till sin smarta telefon, för att hålla koll på brandrisken i det område man befinner sig i. I appen finns dessutom tips och kunskap om hur man eldar säkert och minskar risken för att starta gräs- och skogsbränder.

– Var tänder man en eld, finns det fjolårsgräs i närheten och finns det släckningsutrustning. Det är viktiga saker att tänka på, säger Johan Kallin-Stropp.

Här är kan du se SMHI:s brandriskrapport.

Ökad brandrisk i vårt område

Du som tänder en eld ansvarar för att den blir släckt. Undvik att elda om det blåser. Efter avslutad eldning måste du kontrollera att all glöd är släckt innan du lämnar platsen.

Placera elden långt från byggnader, kraftledningar och brännbar vegetation för att undvika brandspridning. Bildäck, plast och andra brandfarliga varor är rent olämpliga att placera i elden inte minst av miljöhänsyn

Det ska finnas släckmaterial, t ex vattenkannor, hinkar eller slang på eldningsplatsen.

Eldning får inte ske vid olämplig väderlek, t ex vid stark blåst eller torra marker.

Det är endast tillåtet att elda torrt trädgårdsavfall.

Källa: Gästrike Räddningstjänst

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.