E4 norr om Gävle. Långa köer efter flera olyckor. Foto: SVT/Anders Bäckström

Flera avåkningar efter kraftig halka

Uppdaterad
Publicerad

Halka ställer till problem för trafikanter på väg hem från påskledigheten. På E4 norr om Gävle har flera bilar kört i diket och orsakat stora köer och stopp i trafiken.

Halka ställer till det på flera platser och på E4 norr om Gävle i höjd med Oslättsforsvägen har tre olyckor inträffat varav två kört av vägen och ner i diket, enligt ett pressmeddelande från räddningstjänsten.

Stopp i trafiken

En person har förts till sjukhus för kontroll av eventuella rygg- och nackskador. Olyckorna ska ha skett i södergående körfält där det på vid lunchtid råder totalstopp. Norrgående är det kö fram till olycksplatsen, därefter flyter trafiken på igen.

Enligt SVT:s meteorolog Helen Tronstad kan den mycket kyliga natten innebära risker i trafiken på förmiddagen.

– Det är fortfarande extremt kallt nattetid över stora delar av landet vilket har orsakat nattfrost och halt väglag på flera håll.

Ha tålamod

Skärtorsdagen var trafikmässigt en riktig värsting, men den som packat bilen för att krångla sig hem på vägarna bör slänga med en extra portion tålamod även i dag.

Värst lär trängseln vara längst de stora europavägarna och riksväg 70 mot Stockholm.

– Det är ett fåtal vägar som många väljer och då handlar det om att ta det lugnt, säger Bengt Olsson, presschef vid Trafikverket.

Fläckvis halt

Smartast är att välja mötesfria vägar och ta många pausar. Dessutom bör personen bakom ratten vara beredd på fläckvis halka då det varit minusgrader på många håll i landet under natten.

– Man bör inte heller vänta för länge med att ge sig av, i kväll kommer fuktigheten i luften att frysa och det riskerar att bli halt igen, säger Helen Tronstad.

Läs mer: Väderprognosen för veckan

Från Dalafjällen och vidare upp mot mellersta och norra Norrland kan minusgraderna hålla i sig under hela dagen.

– I stort sett är det kallt och minusgrader i hela landet, men några nederbördsmängder blir det inte, snarare en del sol. Undantaget är i sydväst, och på Sydsvenska höglandet kan det även falla lite snö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.