Läraren Micke Sundström: ”Kanske tycker de att jag har en exotisk dialekt” Foto: SVT

Mickes mattevideoklipp gör succé på internet

Uppdaterad
Publicerad

Läraren Micke Sundströms videoklipp om matematik var tänkt att hjälpa de egna eleverna, nu har de spridit sig och setts av tiotusentals på nätet.

Videokameran riggas snabbt upp i ett tomt klassrum på Granbergsskolan i Bollnäs. Läraren Micke Sundström har inget manus, men har inga problem med att prata in i kameralinsen när han ska spela in ett nytt avsnitt om matematiska problem. Tanken är att eleverna, när som helst och i lugn och ro kan få hjälp i sin undervisning med hjälp av en dator, mobiltelefon eller surfplatta.

– För våra elever tror jag att det är trevligt med ett känt ansikte och en dialekt de känner igen, men sen har det har visat sig att det är många andra i Sverige som tittar på filmerna. Kanske tycker de att det är en exotisk dialekt, säger Micke Sundström.

Mest läst i Gävleborg 2016

Hittills har det blivit cirka 150 filmklipp, det mest populära, som har visats över 32 000 gånger, handlar om hur man förenklar uttryck med parentes.

– Man märker inför nationella prov, då ökar frekevensen på tittningar rejält. Och ganska snabbt har det visat sig bli en bra hjälp för föräldrar, det kunde bli konflikt hemma när föräldrarna skulle hjälpa sina barn och så sa man att ”så här gör vi inte nu”, och så blev det kanske bråk, säger Micke Sundström.

Skrotade läroböckerna

Micke Sundström har mestadels spelat in klippen på sin fritid, men intresset för digital teknik märks även i det traditionella klassrummet där läroböckerna mer eller mindre har skrotats. I stället finns det mesta i elevernas datorer, där de i en interaktiv miljö kan titta på bland annat Mickes videoklipp.

– Det jag tycker är det bästa är att du får en muntlig förklaring, du får se talen framför dig och du ser kroppsrörelser. Det fungerar bra så, säger Rasmus Andersson, elev i årskurs 8 på Granbergskolan.

– Det blir lättare att plugga matte om man kanske inte har föräldrar som kan det så bra, säger Ida Hedlund, elev i årskurs 8 på Granbergsskolan.

Finns det någonting som inte är så bra?

– Kanske att man inte kan släppa skolan på fritiden, men annars är det bra.

Det kommer fortfarande att finnas lärare kvar i klassrummen, försäkrar Micke Sundström, men ser stora möjligheter med den digitala tekniken ur ett pedagogiskt perspektiv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mest läst i Gävleborg 2016

Mer i ämnet