Skarvar/Arkivbild Foto: Robert F. Bukely/TT

Gasolkanon ska skrämma skarvar

Uppdaterad
Publicerad

För att minska och förhindra skador av skarv har Länsstyrelsen fattat tre beslut om att tillåta störning av eller skyddsjakt på skarv.

De två beviljade störningsbesluten gäller Fliskärsvarvet i Gävle kommun, och öarna Vitoren och Tvågranskär i Söderhamns kommun.   

Störningsåtgärder som beviljats är, för ändamålet avsett, ljud-, ljus-, rörelseskrämmor och rovfågelsattrapper. Det är även tillåtet för sökande att vistas på öarna samt att ha hund i koppel. Det kan höras höga smällar i närområdet till där störningsåtgärderna bedrivs.  Det som smäller är en gasolkanon som får användas dagtid under skarvens etableringsfas.

Skyddsjakt beviljad

I Ljusnefjärden har länsstyrelsen beviljat en skyddsjaktsansökan. Anledningen är att en näringsidkaren upplever skador på såväl fiskefångsten som på de redskap som används under fisket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.